LINK EXCHANGE

sâmbătă, 23 mai 2020

Biserici și comunități din Sălaj - Bogdan Ilieș (lansare online)



În vremuri în care nu-l putem descoperi atât de ușor "pe viu", patrimoniul poate fi studiat, înțeles, explorat prin intermediul lucrărilor specialiștilor și al dezbaterilor pe care le putem organiza și de la distanță.

Vă propunem, așadar, pentru vineri 22 mai, ora 17:00, o lansare online a celui mai recent produs editorial al editurii Patrimonia: Volumul 𝐁𝐢𝐬𝐞𝐫𝐢𝐜𝐢 𝐬̦𝐢 𝐜𝐨𝐦𝐮𝐧𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐒𝐚̆𝐥𝐚𝐣. 𝐂𝐨𝐧𝐬𝐭𝐫𝐮𝐜𝐭̦𝐢𝐢 de 𝐞𝐝𝐢𝐟𝐢𝐜𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐜𝐮𝐥𝐭 𝐫𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐞𝐬̦𝐭𝐢 (𝟏𝟖𝟒𝟖 -𝟏𝟗𝟒𝟓) semnat de 𝐁𝐨𝐠𝐝𝐚𝐧 𝐈𝐥𝐢𝐞𝐬̦.

Proiectul editorial, co-finanțat din Timbrul Arhitecturii (Ordinul Arhitecților din România) 2019, mijlocește o incursiune în viața strâns legată de biserică a comunităților din zona Sălajului în perioada 1848 -1945.

„Pe de o parte, autorul studiază fenomenul de înlocuire a vechilor construcții de lemn cu cele din material durabil, indică modelele de inspirație pentru noile lăcașe de cult și explică motivele ridicării de noi biserici comunitare. Pe de altă parte, autorul reconstituie cadrele administrative, economice și juridice în care s-au făcut aceste proiecte colective și distinge rolurile jucate de clerici, ctitori și meșteri în rezultatul final. (...) Bogdan Ilieș a adunat și ordonat cu o migală de detectiv date istorice din aproape trei sute de comunități, din surse extrem de diverse, împrăștiate prin multe locuri îndepărtate și greu accesibile, unele dintre ele salvate de autor înainte de a dispărea definitiv. Astfel, volumul de față ne oferă o bogăție impresionantă de informații inedite, structurate în câteva perspective esențiale. Unele aspecte surprinse, cum sunt spre exemplu cele legate de ctitori și meseriași, au fost prea puțin tratate până acum, iar altele, precum cele administrative, economice și juridice, deschid drumul spre noi cercetări. Cartea zugrăvește pentru prima dată un tablou general, coerent, al arhitecturii sacrale din ținutul Sălajului, între premodern și modern. În final, autorul subliniază atașamentul comunităților față de valorile trecutului și angajamentul salutar al unor specialiști și al unor instituții, care au făcut posibilă păstrarea unui număr semnificativ de biserici vechi de lemn și de zid” Alexandru Baboș, în prefața volumului.

Discuția de vineri, 22 mai, îi va drept invitați, alături de autorul volumului, domnul Bogdan Ilieș, pe doamna Greta Miron - istoric, conferențiar al Facultății de Istorie și FIlosofie, Istorie medievală și istoriografie din Cluj-Napoca și pe domnul Alexandru Baboș, arhitect, doctor în istoria arhitecturii la Universitatea Lund, expert în patrimoniul cultural.

Conferința va fi moderată de Ştefan Bâlici, arhitect, directorul Institutului Național al Patrimoniului și va fi transmisă live și disponibilă ulterior ca înregistrare pe Facebook.
Pe curând!

Despre autor
Bogdan Ilieș – doctor în istorie al Institutului de Istorie „George Barițiu“ din Cluj-Napoca cu o teză ce a avut drept subiect bisericile românești din Sălaj. Autorul are preocupări în cercetarea și documentarea bisericilor de lemn din România, de peste 12 ani, fiind autor/coautor al unor articole în reviste de specialitate. Începând cu 2015 s-a implicat alături de alți specialiști din zona Transilvaniei și a Banatului în diverse șantiere de restaurare sau punere în siguranță a unor biserici de lemn înscrise în Lista Monumentelor Istorice. Totodată, este vicepreședinte al Asociației „Arhaic“ care gestionează în zona Sălajului programul civic de salvgardare a patrimoniului cultural construit „Ambulanța pentru Monumente“.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu