LINK EXCHANGE

marți, 26 mai 2020

Bijuteriile bizantine: Verigi de tâmplă




Verigi de tâmplă

Bijuteriile bizantine reprezintă piese foarte complexe și diverse. Unul dintre tipurile verigilor de tâmplă care are cea mai largă răspândire, găsite atât pe teritoriul așezărilor slavilor occidentali cât și în lumea fino-ugrică, sunt așa-numiții „cercei de tip volânian” sau de „tip Echimăuți”. Analizele metalografice au demonstrat că acest tip de bijuterii a fost realizat din argintul monedelor arabe. Răspândirea lor poate fi pusă în legătură cu pătrunderea și activitatea meșterilor și negustorilor scandinavi.
Un bun exemplu sunt cerceii din Cetățuia de la Echimăuți, r. Rezina, descoperiți în 1951. Aceștia prezintă verigi de tâmplă din argint, constituite dintr-un inel de sârmă cu capete apropiate și un pandantiv alcătuit din brâie de filigran și granule, sudate pe un pivot vertical. Pandantivul are aspectul unui strugure, suspendat de un pivot, cu cea mai mare parte în exteriorul verigii. Inelul este decorat cu globule granulate sudate.
Cerceii sunt atribuiți secolelor IX-XI. Colecția Muzeului Național de Istorie a Moldovei include mai multe variante ale acestor cercei. Pentru a-i descoperi, vă așteptăm în Sala Tezaur.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu