LINK EXCHANGE

marți, 12 mai 2020

Arama preistorică de la Vidra



Unelte din cupru descoperite la Vidra: împungătoare și un cârlig de pescuit


Imagine din 1933 din timpul cercetărilor din tell-ul de la Vidra, efectuate de Dinu V. Rosetti


Imagine actuală a așezării de la Vidra, aplatizată în urma lucrărilor agricole


Topor de cupru caracteristic acestui sit, a cărui formă este acum cunoscută drept ”Topor de tip Vidra”


Zeița de la Vidra

Arama preistorică de la Vidra

Metalurgia cuprului, în adevăratul sens al cuvântului, este caracteristică pentru epoca eneolitică (începând cu prima jumătate a mileniului al V-lea a. Chr.). De altfel, denumirea alternativă pentru epoca eneolitică este Epoca Cuprului.

Noile tehnologii de prelucrare a minereurilor de cupru, în special topirea şi turnarea metalului în tipare, determină intensificarea producției și răspândirea unui număr ridicat de unelte din cupru în sud-estul Europei, precum dălți, ciocane, împungătoare, topoare și târnăcoape.

Din seria de obiecte preistorice din Colecția Arheologie a MMB fac parte uneltele din cupru care provin din așezarea de tip tell de la Vidra (jud. Ilfov). În situl cercetat de Dinu V. Rosetti, localizat pe malul nordic al Sabarului au fost realizate săpături sistematice în 1931-1933 și 1958, în cadrul cărora au fost surprinse niveluri ocupaționale de tip Boian Vidra, Gumelnița A1, A2, B1.

Între artefactele celebre asociate așezării se numără „Zeița de la Vidraˮ sau toporul din cupru de tip Vidra.

Situl a fost unul extrem de bogat, piesele din cupru fiind multe și variate, de la împungătoare (unele păstrează încă mânerele făcute din oase de pasăre), până la dăltițe, topoare și un cârlig de undiță.


Sursa informațiilor Muzeul Curtea Veche.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu