LINK EXCHANGE

vineri, 24 aprilie 2020

Tezaure monetare din colecțiile Muzeului Municipiului București V - 24.04.2020







Tezaure monetare din colecțiile Muzeului Municipiului București

În anul 1959 cu ocazia unor cercetări arheologice efectuate în București, pe Calea Plevnei, nr. 20, a fost descoperit un tezaur compus din 32 de monede otomane, păstrat iniţial într-o pungă, ale cărei resturi nu s-au mai găsit. Toate piesele sunt contrafaceri bine realizate din bronz după monede otomane din argint. Structura depozitului descoperit pe Calea Plevnei este următoarea: 22 de falsuri după zolota din timpul sultanului Ahmed III (1703-1730), şase falsuri după kuruşii emişi în numele lui Mahmud I (1730-1754) şi patru falsuri după piese de 20 parale (yirmilik) puse în circulaţie de acelaşi sultan.

Monedele sunt slab conservate însă câteva exemplare păstrează încă slabe urme de argintare. Acurateţa realizării ştanţelor trădează un cunoscător şi nu este exclus să fie o persoană care a lucrat în atelierul monetar din capitala imperiului ori poate a folosit ştanţe mai vechi.

În cazul depozitului nostru asocierea unor contrafaceri după piesele emise de Mahmud I cu falsurile după nominaluri bătute în vremea lui Ahmed III relevă complexitatea şi amploarea fenomenului falsificării monedei. Producerea contrafacerilor după nominalurile emise de Ahmed III, ar putea fi plasată în perioada 1730-1754, când s-a derulat domnia sultanului Mahmud I. Remarcăm valoarea modestă a tezaurului, cele 32 de piese reprezentând 980 parale, adică echivalentul a 24,5 lei. Ascunderea tezaurului din Calea Plevnei ar putea fi pusă în legătură cu războiul ruso-turc din anii 1735-1739.



Sursa informațiilor Muzeul Municipiului București.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu