LINK EXCHANGE

duminică, 26 aprilie 2020

Piesă de giuvaiergerie antică de aur





#Comorile_muzeului
„Mai mult decât atât, aproape toți alanii sunt înalți și frumoși, au părul blond, prin ferocitatea privirii lor inspiră teamă și supunere” spune Ammianus Marcellinus în Rerum gestarum XXXI, 2, despre alani...
... și au minunate bijuterii din aur și pietre semiprețioase, spunem noi.
Principalele comunități de alani apar în nord-vestul Mării Negre în timpul domniei lui Antoninus Pius (138-161) iar dovada arheologică a aflării acestora în regiunea Nistrului inferior este unul din tumulii acestor nomazi, cercetat în anul 1990 de T. Șcerbacova în apropierea satului Mocra, raionul Rîbnița.
Deși prădat, mormântul central a mai păstrat suficiente vestigii care au permis încadrarea cultural-cronologică a monumentului și care actualmente stârnesc admirația vizitatorilor muzeului.
Un exemplar deosebit dintre aceste piese este și inelul care datează din sec. II p. Chr., în formă de ființă mitologică, răsucit într-o spirală cu 4,5 spire. Piesa este realizată dintr-o tijă triunghiulară în secțiune, aplatizată în partea interioară, având marginile nituite și modelate sub formă de capete stilizate. O pereche de ochi este redată prin două inserții circulare de granat, montate în cadre din benzi înguste, verticale. Printr-o altă pereche de inserții de granat, probabil, este redată gura. Urechile animalului sunt realizate în forma a două inserții - migdale umplute cu pastă sticloasă de culoare turcoaz. Vârfurile urechilor se termină cu o altă inserție de formă rotundă de granat.
Diametrul inelului este de 18 mm, dimensiunea capetelor animalului este de 16 x 5 mm, secțiunea – 1-2 mm, greutatea - 12,06 grame, Aur 900‰.
Conform cercetătoarei T. Șcerbacova, capetele stilizate ale piesei reprezintă dragoni, ori, aceste motive decorative au apărut și s-au răspândit în Europa datorită alanilor.

Bibliografie:
- Щербакова Т.А., Ювелирные изделия аланов в Среднем Поднестровье (по материалам кургана у с. Мокра, Рыбницкого района). http://arhmuseum.spsu.ru/images/page_arh_atticle/Alani.pdf
- A. Niculiță, Piese de giuvaiergerie antică din colecţiile Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei (Catalog) Seria „Albume” III, Chişinău, 2018. https://www.nationalmuseum.md/ro/press_releases/albums/piese_de_giuvaiergerie_antica_din_colectiile_muzeului_national_de_istorie_a_moldovei_catalog/



Sursa informațiilor Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu