LINK EXCHANGE
▼
marți, 7 ianuarie 2020
Semne grafice pe un mâner de capac de la Tărtăria
Artefactul supus atenției publicului provine din săpătura arheologică preventivă efectuată în anul 2014 în situl de la Tărtăria-Gura Luncii cu ocazia lucrărilor de modernizare a tronsonului CFR Vințu de Jos – Simeria.
Piesa arheologică, intrată în colecția de Preistorie a Muzeului Național al Unirii Alba Iulia sub numărul de inventar P. 8864, provine de la un vas de cult fiind o apucătoare antropomorfă a unui capac. Pe suprafața acesteia sunt sugerate, prin incizii, două fețe umane, opuse una celeilalte. In registrul inferior, identificăm, un grup de semne care ne conduc spre interpretarea lor ca o încercare de redare, simplificată, a unei ideograme.
Asemenea reprezentări se găsesc numeroase în întregul spațiu al culturilor preistorice din Asia Mică până în Europa Centrală, databile între mileniile VI-IV î. Hr.
Astfel, piesa noastă se alătură seriei de artefacte preistorice ce prezintă ansambluri de însemne abstracte (ideograme), cu caracter liniar, ce transmit, poate, idei și „povestiri” vehiculate în epocă, caracteristice civilizațiilor agrare.
Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Muzeul Naţional Brukenthal Sibiu şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Alba.
Sursa informațiilor Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu