LINK EXCHANGE

luni, 9 septembrie 2019

Atelier de Ilustrație Botanică cu Irina Neacșu






Ilustrația botanică este punctul de întâlnire între artă și știință. Nu numai că aceste picturi și desene exprimă frumusețea lumii vegetale, dar ele pot fi folosite și de specialiști pentru identificarea și documentarea speciilor de plante. Acest lucru se datorează detaliilor redate cu exactitate, preciziei tehnice și reliefării unor caracteristici ascunse pe care o simplă fotografie nu le-ar putea transmite.

Din păcate, școală românească nu a dat de-a lungul vremii prea multe exemple de artiști interesați de arta botanică, de aceea încurajăm ilustratorii și artiștii contemporani să dea o șansă acestei ramuri artistice remarcabile.

Ne bucurăm să readucem la Grădină un alt atelier dedicat ilustrației botanice cu artista Irina Neacșu, președinta recent înființatei Societăți Române a Artiștilor Botanici.

CUI SE ADRESEAZĂ?
Atelierul este conceput pentru adulții de peste 16 ani, pasionați de ilustrație, de nivel mediu și avansat. Cursanții trebuie să fie familiarizati, chiar și la nivel minim, cu tehnica acuarelei și să poată desena. Atelierul dă posibilitatea participanților să își aleagă modelul, din plantele aflate în Grădina Istorică. Vom axa acest exercițiu pe urmărirea caracteristicilor botanice, pe combinații de culori si pe redarea texturilor. Focusul este îmbunătățirea tehnicii fiecăruia, iar îndrumările sunt în mare parte individuale.


CINE ESTE IRINA NEACȘU?
”Sunt de formare arhitect, cu activitate însă în domeniul designului de interior și designului textil. Arta botanică este o intersecție naturală, la propriu, între desen și pictură, pe de-o parte, activități pe care le-am exersat constant în paralel cu lucrul în designul interior, și pasiunea pentru natură și activități outdoor, pe de altă parte. Împreună cu arta botanică se dezvoltă toate aspectele legate de studiul plantei, atât estetic cât și științific. Așadar, botanica și herbalistica sunt studii care însoțesc demersul meu artistic. Proiectele mele sunt destul de diverse - de la carte, ilustrație botanică, design grafic și pictură, până la design textil și de interior. Însă toate au în comun tema botanică. La cursurile mele, îmi place, în funcție de specificul și durata cursului, să explorez împreună cu cursanții diferite abordări ale acestei teme botanice. Astfel, predau noțiuni introductive, iar cei familiarizati cu tehnica de bază au apoi acces la masterclassuri. De asemenea, școlile de vară de la Atelier Irina Neacsu sunt o ocazie bună de explorare a unei maniere proprii de expresie, pornind de la arta botanică și mergând, în diferite tehnici, spre stilizare și chiar abstractizare.”

CE FACEM?
Atelierul începe cu o scurtă prezentare a cursanților și a modului de lucru. Fiecare își va alege modelele pe care vrea să le folosească și începe lucrul cu prima etapa: desenul. Lucrăm pe coli de calc și transferăm pe light box desenul pe coala de lucru, sau direct pe coala de lucru, în funcție de nivelul fiecăruia. Sesiunea de pictură reprezintă un exercițiu foarte util de redare a umbrei și a luminii și, de asemenea, a texturilor.

CUM VĂ ÎNSCRIEȚI?
Participarea la acest atelier presupune achitarea unei taxe de 80 lei/persoană, plătibilă în ziua atelierului la Grădină. Pentru înscrieri vă rugăm să trimiteți un email pe adresa gradina.istorica@gmail.com în care să menționați participarea la Atelierul de Ilustrație cu Irina Neacșu. Veți primi un răspuns de confirmare, în zilele următoare, în limita celor 10 locuri disponibile. Atelierul este dedicat adulților peste 16 ani, de nivel mediu și avansat.

CÂND
Sămbătă, 14 august, de la orele 10:00 până spre orele 13:00. Punctualitatea este necesară pentru desfășurarea fluentă a atelierului. Ca să avem timp să ne instalăm și să le dăm și celor care întârzie sfertul academic, vă recomandăm să ajungeți înainte de ora 10, ora de începere a atelierului.

UNDE SE ÎNTÂMPLĂ?
Grădina Istorică este amplasată în cadrul Grădinii Botanice din București, pe Șoseaua Cotroceni 32, în spatele serelor vechi. Ca să ne găsiți ușor, întrebați la intrare.

CE VĂ TREBUIE?
Pasiune și entuziasm! Restul—pensule, culori, hârtie—le vom aduce noi.

***

Grădina Istorică este proiectul unui grup de inițiativă, cu contribuția Ierburi Uitate și a Grădinii Botanice ”D. Brândză” a Universității din București, susținut prin Fondul IKEA pentru Mediul Urban, finanțat de IKEA România și gestionat de Fundația Comunitară București.



Sursa informațiilor Grădina Istorică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu