LINK EXCHANGE
▼
miercuri, 3 iulie 2019
Năsăud: EXPONATUL LUNII IULIE LA MUZEUL GRĂNICERESC NĂSĂUDEAN: ORDINUL „COROANA ROMÂNIEI”, ÎN GRAD DE „MARE CRUCE” (varianta 1881).
EXPONATUL LUNII IULIE LA MUZEUL GRĂNICERESC NĂSĂUDEAN:
ORDINUL „COROANA ROMÂNIEI”, ÎN GRAD DE „MARE CRUCE” (varianta 1881).
În cursul lunii iulie vizitatorii Muzeului Grăniceresc Năsăudean pot vedea, alături de multe alte exponate, un exemplar din Ordinul „Coroana României”, în grad de „Mare Cruce”, existent în patrimoniul acestei instituţii de cultură. Ordinul a fost instituit de regele Carol I, prin Decretul Regal nr. 1244 din 10 mai 1881, cu prilejul proclamării Regatului României, în scopul de a recompensa personalităţi române şi străine pentru serviciile aduse Statului Român.
Ordinul „Coroana României” are forma unei cruci cu braţe egale (Cruce de Malta) având de jur-împrejurul braţelor o dungă de email alb, pe aversul căruia este aplicată Coroana Regală de Oţel, deviza „Prin noi înşine” şi data de „14 martie 1881”. Medalionul central de pe revers are la mijloc, pe emailul roşu, data „10 mai” iar pe cercul din email alb, împrejur, anii „1866-1877-1881”.
Ordinul „Coroana României” are 5 grade, diferite ca importanţă: Cavaler, Ofiţer, Comandor, Mare Ofiţer şi Mare Cruce.
„Marea Cruce”, care reprezintă cel mai înalt grad al Ordinului „Coroana României”, are dimensiunea de 70 mm şi este prinsă de o lentă (cordon), de culoare albastră cu dungi aurii, care se poartă de pe umărul drept spre şoldul stâng. Marea Cruce este însoţită de o placă din argint aurit, în formă de stea cu 8 raze, în diametru de 90 mm.
Desfiinţat de regimul comunist, Ordinul „Coroana României” a fost reînfiinţat de regele Mihai I, la 30 decembrie 2011, ca Ordin Dinastic (al Familiei Regale). El recompensează astăzi meritele cetăţenilor români şi străini care aduc un aport substanţial la dezvoltarea şi consolidarea României, prin acţiuni publice sau prin excelenţă în profesie, pentru fapte puse în slujba Statului şi a Naţiunii şi pentru susţinerea principiilor şi valorilor Coroanei României.
Sursa informațiilor Evenimente Muzeale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu