LINK EXCHANGE

joi, 2 mai 2019

Opaiț roman cu mască umană





EXPONATUL LUNII MAI

Opaiț roman cu mască umană

Exponatul lunii Mai este un opaiț roman fragmentar, cu condiții de descoperire incerte (posibil braconaj arheologic) și a fost predat Muzeului Județean Vâlcea de către Inspectoratul de Poliție Vâlcea.

Stare de conservare: rulat; ciocul spart; prezintă puternice urme de ardere secundară, cel mai probabil de la o folosire îndelungată.
Tehnică/Material: tipar uzat; pasta fină de culoare gălbui.
Descriere: Lampă cu corpul piriform, biconvex în secțiune. Discul plat delimitat de o dublă nervură, prima cea din exterior terminându-se cu volute la capete, iar a doua formând un canal pe cioc cu laturile arcuite. Orificiul de alimentare din centrul discului este delimitat de o nervură circulară. Bordura lată, înclinată prezintă un decor format dintr-o linie în zig-zag. Toartă groasă, dispusă oblic, are forma antropomorfă. Baza plată, ovoidală este delimitată de o nervură reliefată. Dimensiuni: Lungime – 5,8 cm, Înălțime – 9,9 cm.
Datare: secolul III p. Chr.
Atelier: Scythia Minor (?) sau Dacia romană (?)

Opaițele (sau lămpile) romane erau denumite lucerna (sg.), lucernae (pl.) și sunt o categorie de descoperiri arheologice destul de numeroasă. Erau realizate preponderent din lut turnat în tipare dar și din bronz sau fier. Decorul lor este simplu sau bogat, plasat fie în zona orificiului de alimentare, fie pe toartă. Uneori, pe baza pieselor se găsește ștampila/numele meșterului care a realizat piesa.

Piesa noastră, deși prezintă o figură antropomorfă, prezintă analogii de formă și cu un opaiț descoperit în județul Prahova dar care are toarta în formă de cap de berbec.



Sursa informațiilor Muzeul Județean Vâlcea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu