LINK EXCHANGE

marți, 22 ianuarie 2019

București: MEDALIA LUI STURDZA ȘI PANU – miniexpoziție la Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I”








MEDALIA LUI STURDZA ȘI PANU

„Medaliile constituie, ca și operele scrise, documente publice bazate pe fapte”, stă scris în prefața „Buletinului Societăței Numismatice Române” din anul 1906.
Pornind și noi de la această afirmație, în micuța expoziție ce o vom ține cu ocazia zilei de 24 Ianuarie, la Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, vom urma și noi exemplul de mai sus și vom aduce o mărturie a faptelor petrecute atunci. Mărturia aceasta este o medalie care a fost oferită lui Basil (Vasile) Sturdza și lui Anastasie Panu, foști caimacami ai Principatului Moldovei, de către Camera Electivă a principatului, instituția cu caracter parlamentar a momentului.

Medalia are pe avers două victorii care susțin două drapele, unul cu bourul moldav și altul cu acvila munteană în vârful hampei și o tablă a legii, cu o mână fiecare, iar celelalte mâini împreunate. Pe margine stă inscripția UNIUNE RUMANA, iar jos se observă fabricantul E. FAROCHON SCULPT. Pe revers stă inscripția CAMERA ELECTIVA A MOLDOVEI. D-LORU B. STURZA SI A. PANU CAIMACAMI DE LA 20. OCT: 1858 PÎNA LA 5. IAN: 1859. PENTRU APARAREA AUTONOMIEI ȘI DIGNITATEI NATIONALE. Piesa prezentată aici este realizată în aramă.

Deși nu exista încă un sistem de decorații național, de-a lungul istoriei, au fost emise o serie de medalii cu o paletă largă de întrebuințări, pentru a marca evenimente, a premia sau a onora anumite persoane pentru tot felul de merite sau momente. Unele au fost medalii „populare” emise pentru a fi cumpărate de publicul larg, de multe ori din metale comune chiar, altele, cum este și cazul celei de față, au fost emise special cu un scop bine determinat.

Dacă doriți să vedeți medalia respectivă, cât și altele asemenea, vă așteptăm la noi la muzeu pe 24 ianuarie, de la 10.00 la 14.00.



Sursa informațiilor Evenimente Muzeale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu