LINK EXCHANGE
▼
marți, 29 ianuarie 2019
Apariție editorială: Buridava XIII și 100 de ani de la Marea Unire - Cercetarea arheologică de la Perșani - Poiana Spinului
Apariție editorială: Buridava XIII și 100 de ani de la Marea Unire - Cercetarea arheologică de la Perșani - Poiana Spinului
Cele două lucrări, apărute cu finanțare din partea Ministerului Culturii și Identității Naționale, prin proiectul strategic "Centenarul Marii Uniri", proiectele "Salonul Național de Artă Contemporană", respectiv "100 de ani de la Marea Unire", vin să ofere publicului informații științifice având ca temă pricipală evenimentele anilor 1916-1919 în context local, național și european.
Buridava. Studii și materiale este editată de Muzeul Județean "Aurelian Sacerdoțeanu" Vâlcea și cuprinde studii/articole de arheologie, istorie, etnografie, artă, muzeologie, recenzii și note de lectură, numismatică precum și cercetări complementare făcute prin metodele științelor naturale sau tehnice (antropologie, zoologie, palinologie, geologie, metalografie, analize chimice etc).
Totuși, din cuprinsul nr. XIII/2018, credem că vă vor atrage atenția, în acest context, studiile: Raport preliminar al cercetărilor arheologice de la Perișani - Poiana Spinului (I. Țuțulescu, C.A. Tulugea), Preliminariile Bătăliei din zona Sibiu-Căineni (D. Garoafa), Râmnicu-Vâlcea sub ocupație germană. O poveste sinceră (S. Oane), Albumul documentar Oltenia în Primul Război Mondial (D. Garoafa), Contribuția locuitorilor Olteniei la Fondul jertfelor liniei demarcaționale (1919) (V. Mărculeâ, A. Bucur), Tabăra de pictura de la Măldărești - plein-air, ediția a V-a, 10-20 septembrie 2018 (A. A. Dincă).
Catalogul 100 de ani de la Marea Unire - Cercetarea arheologica de la Perișani-Poiana Spinului (I.Țuțulescu, C. Tulugea, C. Terteci) prezintă rezultatele cercetării arheologice a unei bucăți de front din Primul Război Mondial și imaginile de săpătură și ale pieselor descoperite. Aceasta cercetare arheologica deosebita a fost posibilă datorită eforturilor colectivului de specialiști ai muzeului, cu sprijinul oferit de diverse instituții publice și persoane fizice. E suficient să menționăm ca astfel de cercetări arheologice sunt rare în România iar această este prima de acest fel din județul Vâlcea.
Sursa informațiilor Muzeul Județean Vâlcea.
Corectura de Gligor Adrian Borza și Știință pentru toți.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu