LINK EXCHANGE

marți, 4 decembrie 2018

Tezaur de monede celtice de la începutul secolului I, descoperit în Slovacia

Arheologii au descoperit un tezaur de monede celtice de la începutul secolului I, în satul Mošovce din nordul Slovaciei. Patruzeci de tetradrahme din argint au fost găsite împrăștiate pe o pantă abruptă. Acesta este al doilea cel mai mare tezaur monetar descoperit în zonă, dar care conține cele mai vechi monede din regiune.





Monedele sunt datate până la sfârșitul perioadei La Tène și au fost îngropate la începutul secolului I, când romanii au ocupat această zonă. Prăbușirea civilizației celtice și invaziile romane au creat instabilitate socială, care a stimulat ascunderea averilor, fie pentru a proteja economiile prețioase, fie ca un sacrificiu ritual pentru a obține protecția zeilor.




Monedele au fost inițial îngropate într-un singur loc, învelite într-un material organic. Dar din cauza eroziunii solului și a degradării materialul organic, monedele s-au împrăștiat.








Tetradrahmele sunt monede de argint cântărind 9-10 grame, de aproximativ patru ori greutatea (și, prin urmare, valoarea) drahmei. În secolul I, tetradrahmele au fost cele mai valoroase monede care au fost bătute în nordul Slovaciei.

Este foarte probabil ca monedele să fie realizate din argint provenind dintr-un depozit carpatic slovac. Puterea economică a celților în spațiul slovac a fost în mare măsură bazată pe utilizarea resurselor naturale, în special a aurului, argintului și fierului. Regiunea Turiec a reprezentat una dintre zonele economice și culturale cheie ale celților din Slovacia.



Sursa informațiilor Harta Comorii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu