LINK EXCHANGE

joi, 20 decembrie 2018

Cazan scitic din bronz (sec. VI-V. a. Chr.)









Piesa zilei: Cazan scitic din bronz (sec. VI-V. a. Chr.).
Cazanul scitic din bronz a fost descoperit în anul 1948 de către Natalia Gh. Andrieş din satul Iacobeni, comuna Dângeni, jud. Botoşani. Descoperirea a fost făcută în locul numit “Valea Grădinii”. În urma sesizărilor învăţătorului D. Chirac de la şcoala din Iacobeni, piesa a intrat în colecţiile Muzeului Raional Botoşani, devenit ulterior Muzeul Judeţean Botoşani.
Din informaţiile descoperitorului reiese că vasul a fost descoperit cu gura în jos. Alte piese alături de respectivul cazan nu au fost determinate. S. Raţă menţionează o movilă aplatizată, aflată în imediata apropiere a locului de descoperire. Este posibil ca vasul să provină dintr-un tumul, probabil distrus.
Piesa are forma emisferică, cu piciorul de susţinere în formă de pâlnie. Piciorul are urme de la o spărtură recentă.
Dimensiuni: înălţime-48,5 cm din care înălţimea piciorului este de 19,5 m; diametrul gurii: 55,7 cm; grosimea pereţilor: 5 m.
Cele mai interesante ornamente sunt cele aflate pe buza vasului, respectiv torţile zoomorfe, amplasate la distanţe egale una de alta. Înălţimea acestora este de 12 cm. Torţile au fost interpretate ca reprezentând gazele schematizate, având bine conturate capul, urechile, barba şi un corn ce se prelungeşte spre coadă.
Alte două torţi cu o uşoară sănţuire sunt prinse orizontal simetric pe vas, la 5 cm sub buza acestuia.
Piesa poate fi văzută în expoziţia permanentă de la Muzeul de Istorie Botoşani.
Rață, Simion, Cazanul scitic de bronz din sec. VI-V î.e.n. de la Iacobeni-Dângeni (r. Săveni, reg. Suceava), Arheologia Moldovei, IV, Iași, 1966, 351-353.



Sursa informațiilor Muzeul de Istorie Botoşani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu