LINK EXCHANGE
▼
joi, 22 noiembrie 2018
Apariție editorială: A.C.I.R. - UN DECENIU ȊN SLUJBA INSIGNEI ROMÂNEŞTI.
A.C.I.R. - UN DECENIU ȊN SLUJBA INSIGNEI
ROMÂNEŞTI.
Lucrarea care ȋi are autori pe prof. Tiberiu Kelemen şi pe Dumitru Ioan Puşcaşu prezintă o retrospectivă a activităţii Asociaţiei Colecţionarilor de Insigne din România din momentul când la Petroşani a apărut ideea coagulării colecţionarilor de insigne ȋntr-o asociaţie de-sine-stătătoare până la momentul obţinerii certificatului de inscriere a acesteia ca persoană juridică fără scop patrimonial sub nr. 9992/278/2009 din 28 decembrie 2009.
A fost un drum lung, anevoios, marcat de 52 de apariţii la Judecătoria Petroşani, dar ȋn final s-a reuşit intrarea ȋn legalitate a asociaţiei, trecându-se după 35 de ani de la vis la realitate.
Au urmat primele provocări majore pentru tânăra asociaţie, adică organizarea congreselor naţionale de insignografie - cel mai important deziderat pentru păstrarea continuităţii ȋntâlnirilor noastre anuale. Cel mai mic eşec ar fi dus la pierderea ȋncrederii colegilor ȋn forma organizatorică aleasă şi destrămarea din faşă a asociaţiei.
Dar se pare că cei de la conducerea asociaţiei (aleasă la primul Congres, care a avut loc la Petroşani la data de 19 septembrie 2009) au găsit calea potrivită, iar după un deceniu asociaţia şi-a sărbătorit, la Băile Felix, momentul naşterii ei. Regretăm că o descriere a celui de-al X-lea Congres nu apare ȋn prezentul volum, deoarece lucrarea a apărut ȋnainte de desfăşurarea lui. Sperăm ca autorii să găsească soluţia ca să avem un tablou complet ȋn care să apară şi congresul lipsă.
Un viitor organizator va putea găsi ȋn lucrare sfaturi valoroase, de care ar trebui să ţină cont persoanele care vor avea probleme ȋn realizarea unei manifestări naţionale ȋn domeniul insignelor.
Pentru a veni ȋn ajutorul colecţionarilor, autorii au introdus un capitol ȋn care sunt prezentate toate insignelor, medaliilor şi plachetelor emise de asociaţie, ȋnsoţite de o scurtă descriere tehnică a fiecărei piese.
Ȋn următoarele capitole autorii ȋl conduc pe cititor, care poate fi mai mult sau mai puţin avizat, ȋn probleme insignografice prin realizarea asociaţiei precum: premiile acordate cu diverse ocazii, activitatea sau preocupările şi studiile membrilor A.C.I.R. dezbătute ȋn organele noastre de presă - „Jurnalul Insignografic” şi „Gazeta colecţionarilor de insigne”.
Nu putea fi exclusă din lucrare nici activitatea celor mai importante centre insignografice din ţară, precum Clubul Numismatic „Mihai Eminescu” din Bucureşti, cea din cadrul Casei Colecţiilor din Târgu Secuiesc sau de la Vălişoara.
Lucrarea, foarte bine structurată, se ȋncheie cu un omagiu adus celor care au contribuit, fiecare după posibilităţile şi capacităţile sale, la propăşirea insignografiei româneşti, dar care au plecat „să se odihnească” puţin.
„A.C.I.R. - un deceniu ȋn slujba insignei româneşti” reprezintă o lucrare de referinţă ȋn insignografie, un reper şi un document deosebit de valoros, de care trebuie să ţină cont oricine va studia ȋn viitor istoria insignei din România.
Lucrarea profesorului Tiberiu Kelemen şi Dumitru Ioan Puşcaşu nu trebuie să lipsească din bibliotecile noastre de specialitate.
Autorilor le dorim mult succes ȋn activitatea viitoare, putere de muncă pentru a ne ȋncânta şi cu alte lucrări la fel de valoroase.
Viorel Stroe.
Sursa informațiilor Asociația Colecționarilor de Insigne din România.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu