LINK EXCHANGE
▼
sâmbătă, 4 august 2018
O tăbliță cerată de la Roșia Montană
Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei expune pentru o zi, pe 7 august, începând cu ora 13:00, tăblița cerată aflată în patrimoniul muzeului. Este vorba de două dintre ”foile” unui triptic, descoperite în galeria Sfânta Ecaterina în 1855, reprezentând un contract de împrumut încheiat la Deusara, în data de 20 iunie 162.
Evenimentul este o primă acțiune dedicată acestui tip de exponat. Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei mai pregătește, de data aceasta pentru vizitatorii Roșiei Montane care vor participa pe 18 august la Zilele Patrimoniului de la Roșia Montană*, un atelier care își propune să pună la dispoziția publicului larg, indiferent de vârstă, informații despre tăblițele cerate, despre felul în care erau realizate și despre cum scriau cei care locuiau aceste meleaguri în perioada romană.
* Zilele Patrimoniului la Roșia Montană este un eveniment organizat anual de voluntarii Asociației ARA în colaborare cu organizații și cetățeni implicați în protejarea patrimoniului și susținerea dezvoltării durabile a Roșiei Montane. Pe lângă tururi ghidate, expoziții și proiecții de filme documentare, organizatorii pregătesc pentru cei ce vor vizita Roșia Montană în perioada 15-19 august o serie de ateliere tematice, printre care și cel dedicat tăblițelor cerate, realizat în colaborare și cu participarea Muzeului Național de istorie a Transilvaniei.
***
Atât expoziția ”O tăbliță cerată de la Roșia Montană”, cât și atelierul organizat în cadrul Zilelor Patrimoniului, sunt organizate în parteneriat cu Asociația ARA.
Sursa informațiilor Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu