Arheologii au descoperit peste 3000 de obiecte din aur într-un mormânt din platoul Eleke Sazy al Munților Tarbagatai din estul Kazahstanului, un sit arheologic cunoscut pentru cele 200 de movile de înmormântare din timpul culturii Saka, datând din secolele VIII-VII î. Hr.
Cultura Saka aparține unui fost popor nomad care a locuit Stepa Eurasiatică (situate pe teritorii ale actualelor țări Rusia, Ucraina și Kazahstan) în Epoca târzie a bronzului și în Epoca timpurie a fierului. Sakii nu erau pur și simplu nomazi. Unele subgrupuri au fondat așezări permanente cu terenuri de înmormântare, precum și cu exploatări miniere și vaste suprafețe cu culturi plantate.
Prelucrarea acestor metale a fost extrem de sofisticată, permițându-le să producă bijuterii realizate cu meticulozitate, precum și alte obiecte pe care le-au comercializat populațiilor vecine din stepă. Ei și-au îngropat conducătorii împreună cu mari cantități de metale prețioase.
Artefactele descoperite în mormânt sunt exemple excepționale ale meșteșugarilor civilizației Saka. Printre descoperiri se regăsesc cercei în formă de clopote, plăci de aur cu nituri, lanțuri și un colier cu pietre.
Mărfurile de aur decorate cu mărgele au fost realizate cu ajutorul unor tehnici sofisticate de lipire, indicând un nivel excepțional de dezvoltare, pentru această perioadă, a tehnicilor de realizare a bijuteriilor. Au fost de asemenea descoperite accesorii din aur pentru cai, precum și alte lănțișoare.
Arheologii cred că descoperirea de bijuterii și arme în același loc indică faptul că este mormântul unui cuplu, soț și soție, fie conducători, fie cel puțin membri ai nobilimii Saka. Această cantitate mare de metale a fost găsită la săpăturile stratului superior și este posibil să fie descoperite mai multe artefacte când săpăturile vor ajunge la un nivel inferior.
Această descoperire, după doi ani de săpături în sit-ul arheologic, oferă arheologilor speranța că există și alte comori de o importanță similară în unele dintre cele 200 morminte descoperite, dar care încă nu au fost cercetate. Există de asemenea probabilitatea jefuirii acestor morminte la scară largă în antichitate.
Tezaurul va fi curățat și conservat înainte de a fi expus, în septembrie 2018, la conferința anuală internațională de arheologie "Altai, leagănul civilizației aurului".
Sursa informațiilor Harta Comorii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu