LINK EXCHANGE

joi, 12 iulie 2018

Obiceiul „Cununa grâului”, reînviat în localitatea clujeană Orman





Obiceiul „Cununa grâului”, reînviat în localitatea clujeană Orman

Centrul Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, împreună cu Primăria comunei Iclod și Asociația „Tradiții Ormănene”, invită publicul iubitor de tradiții duminică, 15 iulie 2018, în satul Orman, acolo unde va fi reînviat obiceiul agrar de seceriş, „Cununa grâului”.
La acest obicei vor lua parte, alături de membrii grupului „Tradiții Ormănene”, coordonat de Aurora Cozma, săteni și fii ai localității Orman. De la ora 14:00 se va secera holda lu’ Lazaru’ Rotii de pe Vale, iar casa gazdei va fi o locuință bătrânească din sat, unde a locuit Nastasia Tămaș (a Gogului). La finalul manifestării, toți cei prezenți vor fi omeniți cu bucate tradiționale și vor fi invitați la joc și voie bună.

În vechime, la Orman, la fel ca și în alte sate, gazdele care aveau suprafețe mari de pământ semănate cu grâu, chemau secerători pentru a-și putea strânge recolta. Aceștia erau răsplătiți, la final, cu mâncare și băutură, când erau chemați și ceterași pentru a le zice de joc. La secerat luau parte fete și feciori, dar și tineri căsătoriți. În ziua stabilită, gazda mergea cu secerătorii în hotarul unde avea holda și le arăta miezuinile, adică de unde până unde pot secera. Lucrul începea cu o rugăciune, după care grâul era adunat manual, cu secerea, în grămezi mici, iar feciorii și bărbații le legau în snopi. Aceștia erau așezați în claie, după care erau transportați cu carele sau căruțele la „arie” (locul unde se făcea treieratul grâului). În timpul seceratului, fetele alegeau cele mai frumoase și mai bogate spice și împleteau o cunună care, la finalul seceratului, era dusă la casa gazdei, cu chiuituri și voie bună. Oamenii din sat ieșeau pe la porți și stropeau cu apă cununa și pe secerători. Alaiul era primit apoi în curtea gospodarului, care lua cununa, o stropea cu apă sfințită și o așeza la loc de cinste. Secerătorii erau poftiți la masă și începea petrecerea, care dura până noaptea târziu, potrivit informatorilor, bătrâni ai satului Orman, Sofia Berciu, Maria Mocean (Mocenița), Valeria Butum, Ioan Bob, Ilie Oprea, Susana Oprea. O parte din spicele cununii erau duse la biserică, sfințite de preot și folosite la nuntă, la cununia mirilor. De asemenea, din prima făină măcinată, gazda ducea prescuri la biserică, în semn de mulțumire divinității pentru recoltă și pentru că holda a fost ferită de gheață.

Toate acestea vor fi prezentate așadar, duminică 15 iulie 2018, în satul clujean Orman, unde sunt așteptați toți care doresc să vadă cum se desfășura odinioară obiceiul agrar de seceriş, „Cununa grâului”.



Sursa informațiilor aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu