LINK EXCHANGE

joi, 3 mai 2018

Exponatul Lunii Mai - Vas antropomorf - Muzeul Judeţean Teleorman





Muzeul Judeţean Teleorman vă invită vineri, 4 mai a.c., ora 11.00, la deschiderea Exponatului Lunii Mai.
Pentru perioada 1 – 31 mai 2018, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator un obiect arheologic ce face parte din patrimoniul Muzeului Judeţean Teleorman. Este vorba de un „Vas antropomorf”.
Un fragment din vasulul antropomorf a fost descoperit în campania arheologică desfăşurată în anul 2017, în tell-ul eneolitic de la Vităneşti „Măgurice”. Acesta se afla la partea inferioară a ultimului nivelului ce aparţine culturii Gumelniţa.
Vasul antropomorf este lucrat dintr-o pastă fină, având în compoziţie fragmente mici de carbonaţi, ceramică pisată şi nisip de granulaţie mică, aceste materiale fiind folosite ca degresant. Are o înălţime păstrată de 6,3 cm, un diametru maxim la partea superioară de 9 cm, iar la bază de 6 cm. Este ars reducător, având o culoare maroniu-negricioasă. Suprafaţa interioară este netezită, iar cea exterioară este, în plus, lustruită pe unele porţiuni reduse. Folosind unele analogii existente în repertoriul de forme gumelniţene, considerăm că vasul a avut corpul aproximativ globular sau semiglobular. Piciorul vasului este cilindric şi are modelat pe el o figură umană. Urechile sunt semicirculare, aplatizate şi au trei perforaţii orizontale. Ochii sunt ovali şi închişi. Pleoapa e redată printr-o linie incizată orizontală. Nasul este coroiat şi îngust. Gura este orizontală, fără a avea sugerată deschiderea. Sub ea are un şir orizontal format din cinci împunsături foarte fine. Posibil vasul a avut şi braţe verticale, observându-se zonele de prindere atât pe picior cât şi pe peretele corpului.
Astfel de vase, ce au modelate, în relief, elementele anatomice ale feţei umane (nasul, gura, urechile), dispuse pe piciorul vasului au mai fost descoperite la Vidra, Gumelniţa şi Glina. Braţele sau mai bine zis palmele acestor piese, se înaltă susţinând un vas.
Vasul de la Vităneşti vine să întărească încă o dată convingerea că repertoriul plasticii antropomorfe este mult mai variat decât au arătat cercetările întreprinse până acum în aşezările culturii Gumelniţa, apărând noi variante ale acestora.



Sursa informaţiilor Muzeul Judeţean Teleorman.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu