LINK EXCHANGE

marți, 27 martie 2018

Medalia românească: Unirea Basarabiei cu România





Dragi Prieteni ai Monetăriei,

Dorim să vă mulțumim pentru interesul manifestat față de prima emisiune dedicată Anului Centenar, care va celebra ”Unirea Basarabiei cu România”, primul pas înfăptuit spre întregirea României, prima etapă memorabilă spre realizarea idealului de veacuri al poporului român.

Totodată, apreciem opiniile dumneavoastră privind intenția noastră de a asocia acest eveniment istoric important cu ”Tratatul de Pace de la București”.

Regia Autonomă Monetăria Statului nu a plănuit să comemoreze tratatul de pace de la București ci doar să evidențieze contextul politic în care se afla România, într-o perioadă nefastă caracterizată prin maxime frământări datorate Primului Război Mondial. Încheierea unei păci separate, cu prevederi umilitoare pentru România, a salvat totuși ţara noastră de la ocuparea totală a teritoriului său. Mai mult decât atât, semnarea păcii de la București nu a putut fi evitată și a fost imperios necesară, permiţând supravieţuirea statului român și reluarea ofensivei militare a României câteva luni mai târziu.
Pentru a nu crea falsa impresie că există divergențe de opinie între Dumneavoastră și Monetăria Statului, legate de acest subiect, vă facem cunoscută decizia noastră de a relansa prima emisiune, aceasta fiind dedicată exclusiv ”Unirii Basarabiei cu România” și de a renunța la evocarea ”Tratatului de Pace de la București”.

Totodată, pentru a veni în întâmpinarea solicitărilor primite de la clienții noștri fideli, tirajul acestei emisiuni va fi de 200 de bucăți.

Vă reamintim faptul că instituția noastră va lansa în acest an patru emisiuni medalistice distincte care vor celebra 100 de ani de la Marea Unire din anul 1918, prilej emoționant - pentru românii de aici și de pretutindeni - de aniversare a celor mai glorioase file din istoria neamului românesc, momente care au condus la reîntregirea teritoriului național prin reunificarea tuturor provinciilor românești.

România întregită s-a realizat într-un context istoric deosebit, prin trei momente succesive, pe cale democratică, prin adunări cu caracter reprezentativ: unirea Basarabiei, a Bucovinei, a Transilvaniei cu țara-mamă.
”Basarabia este numele medieval al Ţărei Româneşti şi vine de la numele dinastiei Ţărei Româneşti, a Basarabilor.”- Mihai Eminescu
Primul produs ce face parte din programul medalistic pe anul 2018 al instituției noastre, secțiunea ”Anul Centenar al Marii Uniri”, a fost lansat astazi și marchează prima treaptă spre idealul României Mari: ”Unirea Basarabiei cu România”.
După Revoluţia Rusă din februarie 1917, românii din Basarabia au început să lupte pentru drepturi naţionale. În noiembrie 1917 a fost aleasă o adunare reprezentativă a Basarabiei numită Sfatul Ţării. La începutul lui decembrie Sfatul Ţării a proclamat Basarabia Republica Democratică Moldovenească, autonomă în interiorul Rusiei. La 24 ianuarie 1918 Sfatul Ţării a votat independenţa Republicii Democratice Moldoveneşti. Au urmat două luni în care s-a făcut o propagandă intensă pentru unire şi la 27 martie 1918 Sfatul Ţării a votat unirea Basarabiei cu România.

Produsul aniversar - compus din medalie, broșură și cutie de prezentare – poate fi achiziționat (de la sediul instituției noastre din str. Fabrica de Chibrituri nr. 30, sector 5 sau de la magazinul nostru de prezentare din Bd. Ion Mihalache nr. 119, sector 1) la prețul de 250 lei / set.

#UnireacuBasarabia #Centenar #100deani #medalie



Sursa informaţiilor Monetăria Statului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu