LINK EXCHANGE

joi, 31 august 2017

Exponatul lunii: FARFURIE DECORATIVĂ CU SCENE DIN RĂZBOIUL DE INDEPENDENȚĂ AL ROMÂNIEI



Exponatul lunii: FARFURIE DECORATIVĂ CU SCENE DIN RĂZBOIUL DE INDEPENDENȚĂ AL ROMÂNIEI

Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, propune publicului gălăţean pentru luna septembrie a.c., în cadrul proiectului expoziţional "Exponatul lunii", prezentarea unui bun muzeistic cu valoare deosebită din patrimoniul instituţiei: FARFURIE DECORATIVĂ CU SCENE DIN RĂZBOIUL DE INDEPENDENȚĂ AL ROMÂNIEI.

Visul românilor de a trăi într-un stat independent s-a concretizat în urma unui război, scris cu litere de aur în cartea de istorie națională. Criza orientală a declanșat un conflict armat ruso-turc care a antrenat și România, în anul 1877.
La data de 9/21 mai 1877, Ministru de Externe, Mihail Kogălniceanu declara în Adunarea Deputaților: [...] Sântem independenți, sântem națiune de sine stătătoare [...] vă declar, d-lor, în numele guvernului că noi ne privim ca în rezbel cu Poarta, că legăturile noastre cu Poarta sânt rupte, că guvernul va face tot ce va fi cu putință ca starea noastră de stat independent și de sine stătător să fie recunoscută de Europa la viitoarea pace [...]
Acestei declarații de independență, adoptată de Parlamentul României și ratificată de Domnitorul Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen, i-a urmat participarea armatei române la operațiuni militare în sudul Dunării. Independenţa avea să fie câştigată pe câmpul de luptă, în bătăliile de la Grivița, Plevna, Rahova, Smârdan, Vidin, fiind consfinţită prin Tratatul de la San Stefano şi Congresul de pace de la Berlin (1878).

Micro-expoziţia organizată de muzeograf dr. Elena Ingrid Bahamat, poate fi vizitată la Muzeul „Casa Cuza” Galaţi din str. Al. I. Cuza, nr. 80, în perioada 1 – 30 septembrie 2017, de miercuri până duminică, între orele 10.00 – 18.00.


Sursa informaţiilor Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu