LINK EXCHANGE
▼
marți, 22 august 2017
Ceratophrys cranwelli Barrio, 1980 - Broasca cu coarne din Gran Chaco
Exponatul săptămânii la Muzeul Antipa:
Ceratophrys cranwelli Barrio, 1980 - Broasca cu coarne din Gran Chaco
Ceratophrys cranwelli este răspândită în America de Sud, în regiunea Gran Chaco (aparținând statelor Argentina, Bolivia, Paraguay și Brazilia). Trăiește în păduri aride și zone înierbate, mai ales pe lângă ape.
Este foarte activă în sezonul ploios, în perioadele secetoase însă, se îngroapă spre a evita deshidratarea.
Se hrănește cu nevertebrate și mici vertebrate (șoricei, peștișori, amfibieni de talie mică, etc.). Este și „canibală”, ocazional, exemplarele mai mari pot să le mănânce pe cele mai mici. De aceea, exemplarele mici le evită pe cele mari în natură, iar în captivitate, nu trebuie puse împreună.
În lungime poate atinge între 10 și 15 cm, femela fiind mai mare decât masculul.
Reproducerea are loc în sezonul ploios. Broaștele se acuplează și depun ouăle în bălți temporare, unde se dezvoltă și mormolocii. Unele populații nu reușesc să se reproducă în fiecare an, din cauza neregularității ploilor.
Broasca cu coarne din Gran Chaco are o mușcătură foarte puternică, dar neveninoasă. În schimb, glandele pielii produc o secreție ce conține peptide toxice cu lanț scurt, foarte asemănătoare cu cele din veninul unor șerpi; aceste peptide au și funcție antimicrobiană. Se studiază potențialul lor farmacologic.
Foto: Alexandru Busa, exemplar de Ceratophrys cranwelli Barrio,1980 - Broasca cu coarne din Gran Chaco
Sursa informaţiilor Muzeul Antipa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu