LINK EXCHANGE

joi, 13 iulie 2017

Povești din Mahalaua Icoanei



Sâmbătă, 5 august, de la ora 18:00, vă invităm la un nou tur ghidat, prin zona Grădinii Icoanei.

Se spune că un fost ofiţer în armata domnitorului Constantin Brâncoveanu (1688-1714), ceauşul David Corbea, a ctitorit o biserică de lemn. Zona de case din jurul bisericii a format mahalaua Ceauş David. Termenul de mahala provine din limba turcă şi referă la cartier, neavând sens peiorativ ca în zilele noastre. Aici a fost donată de către Constantin Brâncoveanu o icoană ferecată în argint, realizată de meşterul Filip Nicolau. De la icoana făcătoare de minuni, oamenii au dat numele bisericii şi acesta este folosit până în zilele noastre.

Vizavi de biserică se aflau casele generalului Ioan Odobescu, ce deţinea o proprietate vastă în zona str. Icoanei. Mormântul tatălui istoricului şi scriitorului Alexandru Odobescu se află în curtea bisericii Icoanei. Şcoala Centrală de Fete a fost construită pe fostul teren Odobescu, cumpărat de Ministerul Cultelor şi Instrucţiunii Publice.

Zona ocupată de actuala grădină se numea maidan (în limba turca desemna un teren liber), în planul oraşului de la 1852 fiind desemnată ca ”maidanul stăpânirii”, adică aparţinând comunei.

În zonă se afla lacul Icoanei din care izvora Bucureştioara şi o dumbravă împădurită, nucleul de astăzi al Grădinii Icoanei. Lucrările de asanare a bălţii au început în prima jumătate a secolului al XIX-lea, în perioada prefacerilor urbanistice aduse de generalul Kiseleff şi Regulamentele organice.

Durata: 1 oră
Cost: 10 lei/adult, copiii până în 14 ani au gratuitate
Înscrieri: tururighidate@gmail.com

Turul este susținut de istoric de artă dr. Oana Marinache


Sursa informaţiilor aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu