LINK EXCHANGE

marți, 13 iunie 2017

Sahelanthropus tchadensis și Ardipithecus ramidus



Exponatele săptămânii la Muzeul Antipa:

Sahelanthropus tchadensis și Ardipithecus ramidus

Întrunind o mixtură de caracteristici care îl situează la divergenţa ramurilor evolutive ale antropoidelor şi homininilor, Sahelanthropus tchadensis (stânga jos) a fost datat cu cca. 7 milioane de ani în urmă, fiind considerat cel mai vechi hominin cunoscut. Deşi nu există elemente ale scheletului postcranial, poziţia găurii occipitale indică o poziţie bipedă. Totuși o parte a comunităţii ştiinţifice contestă această teorie, motivând faptul că dentiţia pare similară cu cea a antropoidelor din Miocen. E posibil ca S. tchadensis să fi trăit în grupuri, în zona de savană, având o talie similară cu cea a cimpanzeilor actuali. Asemeni babuinilor, se pare că aceşti hominini cădeau adesea pradă marilor feline din Miocenul african.

Ardipithecus ramidus (dreapta) este cel mai vechi hominid despre care se știe în mod cert că a adoptat poziţia exclusiv bipedă, fapt demonstrat de forma bazinului, deşi trăia în zone de pădure şi era bine adaptat pentru viaţa arboricolă, picioarele sale prezentând degete mari opozabile.
Până în prezent cunoaştem două subspecii (A. ramidus kadaba şi A. ramidus ramidus) care au vieţuit în Miocenul târziu şi Pliocenul timpuriu, cu 5,6 - 4,4 milioane de ani în urmă.

Reconstituirile grafice ale celor două specii - Sahelanthropus tchadensis și Ardipithecus ramidus - realizate de artistul Eduard Olaru, pot fi admirate în cadrul expoziției temporare „Urme în timp” de la Muzeul Antipa!


Sursa informaţiilor Muzeul Antipa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu