LINK EXCHANGE

marți, 20 iunie 2017

Dendrobates tinctorius forma „Patricia” (Schneider, 1799) - Broscuța otrăvitoare pătată „Patricia”



Exponatul săptămânii la Muzeul Antipa:

Dendrobates tinctorius forma „Patricia” (Schneider, 1799) - Broscuța otrăvitoare pătată „Patricia”

Dendrobates tinctorius forma „Patricia” este răspândită în valea râului Lucie, în Surinam. Trăiește în păduri ecuatoriale și este una din numeroasele forme de culoare ale speciei Dendrobates tinctorius, foarte apropiată genetic de forma „Amatopo”. Se hrănește cu mici nevertebrate: furnici, acarieni, coleoptere, musculițe, etc.
Reproducerea are loc în februarie-martie. După acuplare, femela depune între 3 și 10 ouă, în mai multe etape, la intervale de 5-10 zile. Ouăle sunt depuse pe teritoriul masculului, în bălți mici, pentru a fi îngrijite de către acesta. Mormolocii eclozează după circa 2 săptămâni și metamorfoza durează 10-12 săptămâni.
Broscuța secretă prin glandele pielii un venin puternic, ce conține alcaloizi preluați din hrană, de la anumite specii de insecte și de acarieni. În captivitate, având altă dietă, toxicitatea secrețiilor scade foarte mult.

Broscuța otrăvitoare pătată „Patricia” poate fi admirată în cadrul expoziției temporare „#Venin - frumuseți de neatins” de la Muzeul Antipa!

Foto: Alexandru Iftime, exemplar de Dendrobates tinctorius f. „Patricia” (Schneider, 1799) - Broscuța otrăvitoare pătată „Patricia”


Sursa informaţiilor Muzeul Antipa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu