LINK EXCHANGE

luni, 12 iunie 2017

Conferință de presă - lansarea a două proiecte marca MNIR



Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) are bucuria de a anunța lansarea a două proiecte care au obținut finanțare din partea Administrației Fondului Cultural Național: „Obiect de cult-obiect de patrimoniu – operă de artă peste timp” și „Partajarea on-line a studiilor și arhivelor numismatice deținute de Muzeul Național de Istorie a României”, proiecte prin care vor fi valorificate bunuri culturale și arhive documentare de o valoare excepțională care fac parte din patrimoniul muzeului.

Cele două proiecte vor fi prezentate în cadrul unei conferințe de presă ce va avea loc vineri, 16 iunie 2017, ora 13:00, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, București, în Sala Lapidarium.

În cadrul evenimentului vor lua cuvântul: dr. Cornel Ilie, director adjunct al Muzeului Național de Istorie a României, Pr. dr. Florin Șerbănescu, consilier patriarhal în cadrul Sectorului Patrimoniu cultural al Patriarhiei Române, Bogdan Șandric, analist-arheolog și șef serviciu în cadrul Institutului Național al Patrimoniului, dr. Irina Ene, muzeograf în cadrul Secției Arhelogie Pre și Protoistorică, Clasică, Medievală și Preventivă (MNIR), coordonator al proiectului „Obiect de cult-obiect de patrimoniu – operă de artă peste timp”, Cristiana Tătaru, muzeograf în cadrul Secției Cabinet Numismatic și Tezaurul Istoric (MNIR), coordonator al proiectului „Partajarea on-line a studiilor și arhivelor numismatice deținute de Muzeul Național de Istorie a României”.

Proiectul „Obiect de cult-obiect de patrimoniu-operă de artă peste timp” îşi propune să valorifice patrimoniul muzeal specific prin realizarea unei expoziții cu o tematică inovatoare prin intermediul căreia va fi explicat rolul liturgic al obiectului, dar şi istoricul piesei propriu-zise. Expoziția cu titlul „Ctitori, donatori și meșteri anonimi. Arta religioasă medievală în spațiul românesc ortodox” va beneficia de un catalog care se va distribui împreună cu aplicația multimedia – „Noi tendințe în expunerea muzeală și în protejarea patrimoniului” – care cuprinde modele tridimensionale ale pieselor de patrimoniu incluse în acest proiect.

Prin proiectul „Partajarea on-line a studiilor și arhivelor numismatice deținute de Muzeul Național de Istorie a României”, în care muzeul are ca partener Institutul Național al Patrimoniului, se vor pune la dispoziția publicului, prin intermediul unei aplicații web de tip bibliotecă digitală integrată unui site web, două arhive deosebit de importante pentru studiile istorice. Este vorba despre arhiva științifică a regretatului numismat Octavian Iliescu, constituită din peste 360 de articole de specialitate și corespondența purtată de acesta de-a lungul a peste 40 de ani cu specialiști din țară și străinătate, și despre arhiva revistei „Cercetări Numismatice” în paginile căreia au fost publicate din anul 1978 până în prezent, aproximativ 368 de articole de specialitate. De asemenea, proiectul are în vedere publicarea unui supliment alături de volumul cu numărul XIX al jurnalului „Cercetări Numismatice”, precum și organizarea unei conferințe dedicate studiilor de numismatică, dar și mijloacelor prin care colecții numismatice (și nu numai) sunt valorificate în mediul on-line.


Sursa informaţiilor Muzeul Național de Istorie a României.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu