LINK EXCHANGE

miercuri, 10 mai 2017

Memorandul românilor din Transilvania – 125 de ani



În curând MNIT va găzdui expoziția Memorandul românilor din Transilvania – 125 de ani cu scopul de a aniversa împlinirea a 125 de ani de la începutul mișcării memorandiste a românilor din Transilvania, o dată cu plecarea la Viena a unei impresionante delegații conduse de Dr. Ioan Rațiu și depunerea Memorandului la Cancelaria imperială în data de 28 mai 1892.
În esență, se poate afirma că Memorandul a fost un act politic contestatar împotriva dominației instituite asupra naționalităților trecute sub guvernarea Budapestei o dată cu instaurarea dualismului austro-ungar în anul 1867. Autorii lui au negat, în spiritul întregii mișcări naționale românești, dreptul Ungariei de a stăpâni Transilvania, căutând, prin apelul la împărat, să atragă atenția asupra consecințelor inevitabile în cazul perpetuării dualismului.
Prin conținut, și mai ales prin mișcarea generată de el, Memorandul rămâne cea mai însemnată acțiune politică a românilor din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Mișcarea memorandistă a adus pe scena acțiunii politice masa poporului român - fapt dovedit de larga audiență a Memorandului în rândurile sale și a validat în plan politic o generație nouă denumită semnificativ a Marii Uniri (Iuliu Maniu, Alexandru Vaida Voevod, Vasile Goldiș Teodor Mihali, Ștefan Cicio Pop, Amos Frâncu ș.a.).


Sursa informaţiilor MNIT.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu