LINK EXCHANGE

luni, 15 mai 2017

De Noaptea Muzeelor, în Parcul Etnografic - Cluj-Napoca



Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, organizează NOAPTEA MUZEELOR 2017, în cadrul evenimentului european cu același nume. Se vor organiza mai multe evenimente în Parcul Etnografic „Romulus Vuia” (secția în aer liber - str. Tăietura Turcului).

Programul de vizitare va fi 10-18 Parcul Național Etnografic „Romulus Vuia”, str. Tăietura Turcului. Accesul este gratuit.

Expoziția permanentă în aer liber cuprinde 2 sectoare: unul tehnic şi unul al gospodăriilor zonale, organizate spaţial pe numai 16 hectare, într-o reţea aerată ce sugerează structura unui sat tradiţional răsfirat. Primul sector include instalaţii tehnice şi ateliere ţărăneşti databile în perioada secolelor XVIII-XX, care ilustrează tehnicile tradiţionale de prelucrare a lemnului şi a fierului, de obţinere a aurului, de prelucrare a ţesăturilor de lână, a lutului, a pietrei, de măcinare a cerealelor şi de obţinere a uleiului comestibil. Al doilea sector conţine gospodării ţărăneşti tradiţionale reprezentative pentru zone etnografice distincte din Transilvania, cuprinzând construcţii datate în perioada secolelor XVII-XX, echipate cu întregul inventar gospodăresc necesar. Selectate riguros, cu discernământ şi probitate ştiinţifică, în urma unor îndelungate campanii de cercetare, de către trei generaţii de muzeografi etnografi, stimulaţi de devotamentul profesional al unor personalităţi marcante, de talia regretatului Valeriu Butură, construcţiile expuse - majoritatea datate prin inscripţii - se numără printre cele mai vechi şi mai valoroase monumente de arhitectură din patrimoniul etnografic al României. (Parcul Etnografic „Romulus Vuia”, str. Tăietura Turcului)

Crosul Muzeului - Transylvania Ethno Run – concurs de cross, pe un traseu de 2 km, în care concurenții vor parcurge mai multe ture, în funcție de experiență. La ora 12 va începe categoria 4 km, iar la 12,30 categoria 8 km. Premierea va avea loc la ora 14. La finalul concursului, concurenții care vor obține premiul I, vor fi recompensați de către Muzeul Etnografic al Transilvaniei cu câte 1 abonament anual de intrare la muzeu (Parcul Etnografic „Romulus Vuia”, str. Tăietura Turcului)

Atelier şi demonstrații de olărit tradițional cu participare și din partea publicului, cu o introducere teoretică despre tehnicile ceramice ale dacilor, susținute de renumitul artist popular Daniel Leş. Activitatea va avea loc între orele 14-18, cu limita de 20 de locuri pe atelier. Pentru detalili și înscrieri: +40 757 359 271 Codruța Pop (membru și cofondator Caolin) (Parcul Etnografic „Romulus Vuia”, str. Tăietura Turcului)
*** Vă anunțăm că s-au ocupat cele 20 de locuri pentru participanți la atelierul maestrului Daniel Leș. Publicul doritor doar să asiste este așteptat între 14:00-15:00 pentru susținerea teoretică și între 15:00-18:00 pentru demonstrația practică a celor 20 de participanți înscriși și a maestrului Daniel Leș.


Sursa informaţiilor Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu