LINK EXCHANGE

miercuri, 31 mai 2017

Albina cu 4 brâie (Halictus quadricinctus F.)




VĂ INVITĂM SĂ VIZITAŢI EXPOZIŢIILE NOASTRE!

Începând de astăzi EXPONATUL LUNII IUNIE este

Albina cu 4 brâie (Halictus quadricinctus F.)

Albina cu 4 brâie face parte din familia Halictidae, fiind cea mai mare specie din acest grup de albine întâlnit în ţara noastră.
Este uşor de recunoscut după mărime şi cele 4 dungi albe de perişori de pe abdomen. Albina este solitară şi îşi face cuibul în sol, de preferinţă în substrat argilos, în malurile înalte ale râurilor.
Femela construieşte singură unul sau mai multe cuiburi, le aprovizionează cu polen şi nectar, depune câte un ou în fiecare celulă, după care sigilează celula şi părăseşte cuibul. Larvele ieşite din ou vor consuma hrana strânsă în celulă, iar părinţii nu vor asista la creşterea acestora. La majoritatea speciilor, albina mamă (fondatoarea cuibului) moare înainte de apariţia noii generaţii.
Cuibul are o arhitectură frumoasă, celulele sunt confecţionate din lut fiind dispuse sub formă de faguri. Uneori, mai multe femele (2-4) împart intrarea într-un cuib comun, dar celulele le construiesc şi le aprovizionează individual.
Albina cu 4 brâie este o specie solitară, care prin comportament şi arhitectura unică a cuibului marchează o etapă timpurie în calea către definirea comportamentului social la albine. Cuibul expus a fost extras din malurile lutoase ale râului Bistriţa, la Gherăieşti (Bacău).


Sursa informaţiilor Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii "Ion Borcea" Bacău.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu