LINK EXCHANGE

vineri, 18 noiembrie 2016

Carol Popp de Szathmari (1812-1887), călător în Orient



Centrul de Studii Turce vă învită la o nouă întâlnire dedicată istoriei și civilizației otomane și turce, având de această dată ca temă Orientul în artă.

Pictor, acuarelist, litograf, documentarist şi fotograf renumit în epoca sa, Carol Popp de Szathmari a fost permanent fascinat de experimentul artistic. Stabilit la Bucureşti, la Porţile spre Levant ale Europei, Szathmari a fost puternic atras de culoarea şi lumina clară a Orientului, lume revelatoare, în care se va descoperi, în primul rând pe sine: artistul capabil să recepteze o altă cultură, radical diferită de cea din care provine.
A călătorit adeseori la Istanbul, însoţindu-i pe domnitorii români, Alexandru Ioan Cuza şi Carol, aflaţi în misiuni diplomatice. Profesorul George Oprescu a identificat trei posibile călătorii efectuate de artist în Asia Mică, în anii 1850, 1861, 1872. Conform însemnărilor de pe desenele sale ar fi ajuns până în Siria şi antica Persie.
Cabinetul de Desene şi Gravuri din cadrul Muzeului Naţional de Artă al României deţine peste 50 de lucrări de artă grafică, de o importanţă excepţională, care reflectă înteresul artistului pentru temele orientale dar şi pentru evenimentele diplomatice contemporane epocii lui.

Invitata lunii noiembrie este dr. Elena Olariu, doctor în istorie din anul 2003 cu teza ”Mentalităţi şi moravuri la nivelul elitei din Moldova şi Tara Românească(secolul al XIX-lea)”. Absolventă a Facultății de istorie, Universitatea din București, dr. Elena Olariu este şefa Cabinetului de Desene şi Gravuri din cadrul Muzeului Naţional de Artă al României şi autoarea a numeroase publicaţii şi cataloage de expoziţie.

Intalnirea va avea loc la sediul CST, sala 8, parter, Holul de Marmură al Facultății de istorie.


Sursa informaţiilor aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu