LINK EXCHANGE

luni, 31 octombrie 2016

TOPOR MINIATURAL DIN ENEOLITIC - Exponatul Lunii Noiembrie - Muzeul Judeţean Teleorman



Muzeul Judeţean Teleorman vă invită miercuri, 2 noiembrie a.c., ora 11.00 la deschiderea Exponatului Lunii Noiembrie.
Pentru perioada 1-30 noiembrie 2016, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator un obiect arheologic aflat în patrimoniul instituţiei. Este vorba de un TOPOR MINIATURAL DIN ENEOLITIC.
Toporul miniatural eneolitic provine din aşezarea de tip tell de la Vităneşti Măgurice, judeţul Teleorman.
A fost descoperit în campania din anul 2010 în apropierea unei locuinţe incendiate ce a făcut parte din ultimul nivel de locuire ce a aparţinut Culturii Gumelniţa.
Piesa este din lut si reprezintă o imitaţie a unui topor pană. Are mânerul de dimensiuni reduse, rotunjit la partea terminală şi aplatizat înspre lamă. Aceasta are o lungime aproape egală cu a mânerului şi este dreptunghiulară în secţiune. Zona tăişului este arcuită, colţul de sus fiind mai proeminent.
Topoarele miniaturale din lut sunt piese caracteristice perioadei neo-eneolitice de pe tot teritoriul Europei. Aceste piese redau diferite categorii de arme şi unelte din piatră, aramă şi corn. Pentru spaţiul culturilor Cucuteni şi Gumelniţa sunt tipice miniaturile topoarelor cu gaură de înmănuşare.
O analogie cu toporul miniatural descoperit la Vităneşti provine din tell-ul gumeniţean de la Deneva, la 10 km sud de Shumen, Bulgaria. Aici s-a descoperit un vas de mici dimensiuni ce are două figuri în relief reprezentând un topor şi un sceptru.
Topoarele miniaturale, alături de alte categorii de piese, cum ar fi piesele de mobilier, discurile sau colţii din lut, au avut posibil funcţii simbolice, fiind replici ale obiectelor în mărime naturală.


Sursa informaţiilor Muzeul Judeţean Teleorman.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu