LINK EXCHANGE
▼
vineri, 28 octombrie 2016
Conferința „Conace din județul Neamț”
Muzeul Municipiului Bucureşti vă invită la următoarea întâlnire din cadrul conferinţelor de joi din această toamnă cu Ruxanda Beldiman, care discută despre „Conace din județul Neamț”, în ziua de 3 noiembrie 2016, orele 18.30, la Palatul Suțu.
Prezentarea își propune să aducă în atenție cinci conace, edificii reprezentative pentru arhitectura rezidențială nobiliară din mediul rural al județului Neamț. Sunt edificii care fie au nuclee originare din secolele XVII-XVIII și au primit o haină arhitecurală nouă în secolul al XIX-lea (Budești, Mărgineni, Podoleni, Cârligi), fie au fost construite în secolul al XIX-lea (Costișa). Aflate în posesia unor familii ale protipendadei (Ghika, Cantacuzino, Rosetti, Krupenschi), conacele au devenit expresia gustului proprietarilor sau al dorinței acestora de a fi în pas cu moda epocii. Stilistic, unele dintre aceste edificii se încadrează în familia necolasicismului sau al eclectismului.
Ruxanda Beldiman (n. 1973) este istoric de artă, cercetător, șef al departamentului de Arte Vizuale și Arhitectură – perioada modernă la Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu” al Academiei Române. Licențiată în Istoria artei a Universității Naționale de Arte București (UNArte 1996), a susținut un doctorat în arte vizuale cu tema „Castelul Peleș. Expresie a fenomenului istorist de influență germană” (UNArte 2009). Muzeograf la Muzeul Național Peleș timp de mai mulți ani, actualmente este membru în consiliul științific al acestei instituții. Specializată în istoria arhitecturii rezidențiale (secolele XIX-XX) și arhitectură și civilizație regală.
Autor al volumului „Castelul Peleș. Expresie a fenomenului istorist de influență germană” (editura Simetria, 2011); coautor și coordonator al volumului „Karel Zdenek Liman – arhitectul ceh al Casei Regale a României” (editura Igloo, 2013). Autor al mai multor articole privind conacele din Moldova, publicate în revista „Monumentul, tradiție și viitor”, editată de Palatul Culturii, Iași. A publicat numeroase articole în reviste de specialitate (din 1994).
Intrarea este 10 lei. În preţ este inclusă vizitarea expoziţiilor MMB, în termen de 30 zile.
Coordonator conferinţe: Dr. Cătălin D. Constantin
Sursa informaţiilor Muzeul Municipiului Bucureşti.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu