LINK EXCHANGE
▼
miercuri, 25 mai 2016
Pictura de mobilier la sașii transilvăneni
Continuând tradiția evenimentelor dedicate istoriei culturii germane din România, Casa de Cultură “Friedrich Schiller” (Str. Batiștei, nr. 15) vă invită joi, 9 iunie 2016, ora 18.00, conferinta dezbatere si la prezentarea volumului „Pictura de mobilier la sașii transilvăneni” (“Das siebenbürgisch-sächische Schreinermalerei“), semnat de Roswith Capesius, apărut în limba română la Editura Honterus-Sibiu, în seria „Convergențe transilvane”, 2015. Traducerea este semnată de Cristian Sencovici și Christa Richter. Evenimentul este organizat în colaborare cu Forumul Democrat al Germanilor din București.
Cu această ocazie va fi vernisată și expoziția de fotografie „Povestea lăzilor săsești din Transilvania”, cu imagini din arhiva personală a lui Cristian Sencovici și arhiva Complexului Naţional Muzeal ASTRA.
„Când vorbim despre pictura mobilierului trebuie mai întâi să dovedim ce mult a însemnat atunci pentru locuitorii Transilvaniei, cât de bine corespundea ea existenței țăranului sas și ce relație profundă a existat între natură (pentru țăranul sas floarea era întruchiparea solemnității), reproducere și simbolistică. A trecut din viața zilnică în odaia bună pentru a-l introduce în acestă lume misterioasă și bogată în frumusețe și spiritualitate.” (Roswith Capesius)
„Mobilierul pictat săsesc, considerat astăzi o creaţie artistică deosebită, a fost iniţial realizat de meşterii breslaşi din ateliere de tâmplărie şi dulgherie, dezvoltate în special în marile oraşe precum Sighişoara, Sibiu, Mediaş, Braşov, Cluj şi Bistriţa. Acest gen de piese se regăsesc atât în colecţii private cât şi publice din ţară. Dintre acestea amintim colecţia de mobilier pictat săsesc din cadrul Muzeului ASTRA din Sibiu, care deţine aproximativ 300 de obiecte achiziţionate de-a lungul timpului din diferite areale geografice ale Transilvaniei, înscrise în perioada secolelor XVI- XX. ” (Simona Malearov)
Prezintă:
Simona Malearov: videoconferința „Din istoria picturii mobilierului săsesc în Transilvania” (expert mobilier pictat transilvănean din cadrul Complexului Naţional Muzeal ASTRA - Compartimentul de Etnografie Săsească Emil Sigerus)
Ing. Cristian Sencovici: „Povestea lăzilor săsești din Transilvania”- expoziția de fotografie
Cu participarea:
Christiane Gertude COSMATU, Subsecretar de Stat, Departamentul pentru Relații Interetnice, Guverul României,
Dr. Klaus FABRITIUS, Președintele Forumului Democrat al Germanilor - Regiunea Extracarpatică
Ilustrația muzicală: orchestra de suflători Karpaten Show, dirijor: Hans Groza
Coordonatorul proiectului: Aurora FABRITIUS
Vă invităm la această manifestare și vă rugăm să aveți amabilitatea de a publica știrea în rubrica culturală.
Evenimentul se va desfășura în limba română.
Sursa informaţiilor aici.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu