LINK EXCHANGE

luni, 29 februarie 2016

Parada Mărțișoarelor – firul magic care aduce primăvara



Parada Mărțișoarelor – firul magic care aduce primăvara
1 martie 2016, ora 11.00, Muzeul Olteniei Craiova, Sala "Ştefan Ciuceanu"!
Premiem mărţişoarele!
Secţia de Etnografie a Muzeului Olteniei Craiova, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Dolj, vă invită marţi, 1 martie 2016, ora 11.00, în Sala “Ştefan Ciuceanu” (str. Madona Dudu nr. 14), la vernisajul expoziţiei „Parada Mărțișoarelor” şi festivitatea de premiere a mărţişoarelor tradiţionale.
Muzeul Olteniei Craiova – Secţia de Etnografie a continuat și anul acesta tradiția ultimelor manifestări culturale organizate cu ocazia sărbătorilor de Mărțișor, oferind publicului, prin organizarea de ateliere educative, momente reale de delectare creativă şi vizuală, pe durata celor două săptămâni dedicate acţiunilor de realizare a mărţişoarelor tradiţionale.
Micii şi marii participanţi ai atelierelor de la Casa “Băniei” au deprins arta meşteşugului confecţionării mărţişoarelor şi au făurit “podoabe tradiţionale” cu şnur înnodat, având ca sursă de inspirație poveştile şi legendele cu tâlc istorisite de muzeografii Secţiei de Etnografie, ce i-au introdus în lumea și mitologia țărănească a arhaicului mărţişor.
Fie că au folosit materiale naturale tradiţionale, fie că au fost înclinaţi să utilizeze materii neconvenţionale, de dragul de a aparţine trandului contemporan, participanţii atelierelor de confecţionat mărţişoare, desfășurate în intervalul 16-26 februarie a.c., au creat o atmosferă plăcută şi au demonstrat că şi-au însuşit tehnicile autentice de realizare a mărţişoarelor româneşti, aspirând la câştigarea premiilor speciale.
Muzeul Olteniei Craiova a invitat la atelierele de creativitate unităţi de învăţămând şcolar şi preşcolar, fundații şi asociații active în domeniul social ce lucrează cu elevi cu dizabilități și categorii defavorizate, rezultând un număr impresionant de participanţi, aproximativ 60 de unităţi şcolare, din judeţul Dolj.
Luni, 29 februarie, un juriu condus de către distinsul artist plastic Gabriel Bratu, format din muzeografi ai Secţiei de Etnografie: Ion Bălosu (şef Secţie Etnografie), Roxana Deca, Anişoara Bălan, Irinel Cănureci, vor stabili câştigătorii acţiunii culturale, urmând a fi premiat un mărţişor de la fiecare şcoală/grădiniţă participantă.


Sursa informaţiilor Muzeul Olteniei Craiova.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu