LINK EXCHANGE
▼
luni, 29 februarie 2016
Exponatului Lunii Martie - Muzeul Judeţean Teleorman - HERMINETA DIN JAD ALPIN DE LA CIOLĂNEŞTII DIN DEAL
Muzeul Judeţean Teleorman vă invită marţi, 1 martie a.c., ora 11.00, la deschiderea Exponatului Lunii Martie.
Pentru perioada 1 – 31 martie 2016, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator un obiect deosebit aflat în patrimoniul instituţiei. Este vorba de HERMINETA DIN JAD ALPIN DE LA CIOLĂNEŞTII DIN DEAL
Hermineta din jad alpin a fost descoperită în situl gumelniţean de tip tell de la Ciolăneştii din Deal. Acesta mai este cunoscut şi sub numele de „Măgura Ţui” şi se situează la marginea de nord-est a satului, în lunca Pârâului Câinelui. Cercetări arheologice asupra sitului au avut loc în anii 1964-1966.
Piesa a fost descoperită în campania din anul 1966 într-un nivel arheologic aparţinând fazei de mijloc a culturii eneolitice Gumelniţa. Are o formă prismatică, trapezoidală în plan. Este din jad provenit din munţii Alpi, aşa cum s-a dovedit în urma analizelor recente făcute de arheologul francez Pierre Pétrequin. Este deosebit de bine lucrată, bine şlefuită şi în mod sigur a fost folosită la tăiat - posibil lemnul.
Topoarele, herminetele şi dălţile din piatră şlefuită au făcut parte din uneltele de piatră şlefuită utilizate de toate populaţiile neo-eneolitice. Erau obţinute atât din roci moi, sedimentare, cât şi din roci dure, aduse din zone montane. Atunci când se foloseau roci deosebite, cum este jadul, uneltele deveneau şi obiecte de prestigiu, putând călătorii şi mii de kilometri. Prezenţa lor atât de departe demonstrează existenţa unor legături strânse între comunităţile neo-eneolitice şi a unor rute pe care circulau obiecte de prestigiu din jad dar şi cupru sau aur.
Sursa informaţiilor Muzeul Judeţean Teleorman.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu