LINK EXCHANGE

joi, 28 ianuarie 2016

Expoziţia temporară „Dobrogea – multiculturalitate etnică”



La Muzeul de Artă Populară Constanţa este deschisă în perioada lunilor ianuarie – iunie 2016, expoziţia temporară „Dobrogea – multiculturalitate etnică”, realizată cu piese de patrimoniu din colecţiile muzeului nostru.
Expoziţia îşi propune să prezinte o imagine de ansamblu asupra diversităţii culturale din spaţiul dobrogean, în care s-au întâlnit alături de românii autohtoni şi cei balcanici (aromânii), comunităţi ale turcilor, tătarilor, bulgarilor, grecilor, ruşilor lipoveni, germanilor, precum şi grupuri etnice ale ţiganilor nomazi.
Pentru conturarea policromiei etnice din Dobrogea, în expunere sunt prezentate atât portul popular tradiţional pentru fiecare grup etnic, cât şi piese reprezentative din decorul interioarelor locuinţelor.
Se poate remarca în expoziţie prezentarea costumului tradiţional al românilor dobrogeni şi a ţesăturilor specifice locuinţei acestora: scoarţa dobrogeană cu decor geometric, pernele mari din lână şi ştergarele din bumbac şi borangic.
Românii balcanici sau aromânii sunt prezenţi prin costume cu piese din catifea şi lână decorate cu găitane, accesorii şi podoabe din argint şi mărgele, ţesături din interior din lână şi vase de uz gospodăresc din aramă, întâlnite în întreg spaţiul balcanic.
Comunităţile turcilor şi tătarilor dobrogeni sunt prezentate prin costume cu şalvari şi veste cu broderii cu broderii orientale executate în ateliere urbane, accesorizate cu podoabe de argint şi piese de ceremonial religios. Interioarele acestora sunt ilustrate prin ţesături şi broderii executate cu fir metalic şi mătase care erau destinate împodobirii festive a cemerelor nupţiale din gospodăriile musulmane.
Ruşii lipoveni din Dobrogea sunt reprentaţi de costumul purtat în zilele de sărbătoare ale comunităţii, grecii şi bulgarii prin port tradiţional cu rochii din catifea, lână şi ilice din postav cu găitane, dar şi prin ţesături din lână specifice acestora din urmă, caracterizate prin motive decorative supradimensionate (calul) şi cromatica vie.
În expoziţie mai sunt prezentate un costum al ţiganilor nomazi argintari şi piese pentru împodobirea ceremonială a capului de către femei în comunităţile germanilor.






















Sursa informaţiilor Muzeul de Artă Populară Constanţa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu