LINK EXCHANGE

miercuri, 25 noiembrie 2015

Poveşti scandinave, mituri şi legende ale vikingilor


În prag de iarnă, ne pregătim cu ceai cald și fascinante întâmplări dezvăluite de Mario Barangea la atelierul POVESTI SCANDINAVE, MITURI ȘI LEGENDE ALE VIKINGILOR, ce va începe joi, 3 decembrie, ora 19.00.

Dintre cele mai frumoase mitologii germanice, ne oprim asupra legendelor și baladelor scandinave despre soarta zeilor și a oamenilor. Vom vedea cum toate aceste povesti fac parte dintr-un sistem arhaic de credințe plin de vitalitate.

Găsim o lume în care ființele spirituale, zeii, monștrii închipuiți, giganţii, duhurile naturii și eroii se întâlnesc. Mai mult, și zeii și oamenii se supun aceluiași destin, au aceeași soartă. Zeii nu sunt atotputernici, ca în mitologia greacă sau romană. Aici, oamenii nu se roagă zeilor, ci mai degrabă îi conjura, conspiră împreuna cu ei și uneori ajung chiar să se certe cu zeii. Este o cu totul altă atitudine religioasă, în care zeii, la fel ca oamenii, au limite de putere în faţa destinului.

Vom vedea cât de mult se aseamănă credințele scandinave cu mitologia noastră folclorică, aparent atât de diferite. În ambele cazuri, avem de a face cu o colecție de povesti populare și de basme, mai curând decât o mitologie sistematică. Basmul capătă valoare religioasă. Asemănarea nu este doar de stil, ci și prin destinul personajelor din basmele noastre, care trec prin aceleași întâmplări ca în poveștile scandinave.

Ajungem până la originea unor basme foarte cunoscute astăzi și refacem scenariile mitice ale împlinirii și decăderii. Mai exact, vom vedea cum zeii și oamenii se nasc, cresc împreună, ajung la apogeul puterii, se împlinesc și apoi încep să decadă, supuși aceluiași destin.

La ce folosește: studiul oricărei mitologii, comparativ sau contrastiv, scoate în evidentă arhetipuri al căror rol e încă viu, dar camuflat. Ies la lumină tipare arhaice de gândire, care încă vorbesc despre noi și lumea din jur. Prin poveștile scandinave, descoperim o alta metoda de cunoaștere, mai poetică, dominată de poveste și metafore, pe care o putem alterna spiritului analitic și rațional de a înțelege lumea.

Temele celor 3 întâlniri sunt următoarele:

1. Yggdrasil – arborele lumilor, axul cosmic împrejurul căruia zeii și oamenii își orânduiesc existentele. Nașterea universului. Poveşti despre zei: Odhin, Thor, Baldr. Aesirii și Vanirii. Nornele (ursitoarele).

2. Runaljod – poveștile runelor, simboluri ale sunetelor și semne ale secretelor. Istoria și semnificația runelor.

3. Ragnarok – despre sfârșitul lumilor și apariția unui nou început. Soarta finală a zeilor și a oamenilor și renașterea unui pământ verde, frumos și îmbelșugat.

Inscriere si detalii: http://www.fundatiacaleavictoriei.ro/2014/povesti-scandinave-mituri-si-legendele-vikingilor/


Sursa informaţiilor: https://www.facebook.com/events/723682981099412/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu