LINK EXCHANGE

luni, 12 octombrie 2015

Piesele zilei: Medalioane de sticlă descoperite la Mihălăşeni, jud. Botoşani




Piesele zilei: Medalioane de sticla descoperite la Mihălășeni, jud. Botoșani.
Piesele se afla în expoziția Comorile României, organizata de Muzeul Național de Istorie a României, în China.
Piesele provin din Mormântul 123 din necropola Sântana de Mureş- Cernjachov de la Mihălăşeni (jud. Botoşani).
1. Medalion de culoare oliv, de formă circulară, cu diametrul de 1, 8 cm, grosimea de 0, 4 cm şi înălţimea totală de 2, 4 cm (cu veriga de atârnare). Pe o parte a fost ştanţată o broască ţestoasă, văzutăde deasupra, care se înscrie în interiorul unui cerc subţire în relief, cu diametrul de 1, 1 cm, în afara căruia rămâne o bordurăde 0, 35 cm.
2. Medalion de sticlă de culoare albastră, aflat într-o stare avansată de corodare, de formă
circulară, cu diametrul de 1, 3 cm, grosimea de 0, 3 cm şi înălţimea totalăde 2, 1 cm (împreună cu veriga de atârnare). Pe una din părţi a fost realizat un bust feminin văzut din faţă, încadrat într-un cerc subţire în relief, cu diametrul de 0, 9 cm, în afara căruia a rămas o bordurăde 0, 2 cm (Pl. 307, 65).
3. Medalion de culoare oliv, de formă circulară, cu diametrul de 1, 8 cm, grosimea de 0,35 cm şi înălţimea totală de 2, 6 cm (cu veriga de atârnare). Motivul reprezentat pe una din părţi - Daniel în groapa cu lei - este inspirat din iconografia paleocreştină. Daniel,văzut din faţă, stă în picioare între doi lei, cu braţele ridicate în atitudine de rugăciune. Leii se află în poziţia cu spatele spre Daniel, dar cu capetele întoarse spre acesta. Scena este înscrisă, ca şi la celelalte două medalioane, într-un cerc subţire în relief, cu diametrul de 1, 2 cm, în exterior rămânând o bordurăde 0, 3 cm.
Asemenea medalioane de sticlă sunt extrem de rare în complexele culturii Sântana de Mureş- Černjachov. Sorgintea lor este, fără îndoială, romană, fiind executate în anumite centre meşteşugăreşti din Siria şi Egipt.

Octavian Liviu Şovan, Necropola de tip Sântana de Mureş- Cernjachov de la Mihălăşeni (jud. Botoşani), Ed. Cetatea de Scaun, Târgovişte, 2005, p. 160.
Fisa realizata de muzeograful Ciucalau Daniel.


Sursa informaţiilor: https://www.facebook.com/MuzeulJudeteanBotosani

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu