LINK EXCHANGE

marți, 20 octombrie 2015

Exponatul săptămânii la Muzeul Antipa: Macrocheira kaempferi (Temminck, 1836)


Exponatul săptămânii la Muzeul Antipa:
Macrocheira kaempferi (Temminck, 1836)

Crabul japonez uriaș, Macrocheira kaempferi, este o specie marină care trăiește în apele din jurul Japoniei, la adâncimi cuprinse între 150-300m. Acest crab poate ajunge la o greutate de aproximativ 20 de kilograme, carapacea sa atingând 43 de cm lungime şi 30 de cm lăţime. Dintre toate artropodele, crabul japonez are cele mai lungi picioare, ajungând până la 3,8 m de la un capăt la altul al cleștilor.
Crabul uriaș a fost descris în 1836 de Coenraad Jacob Temminck, director al Muzeului Naţional de Istorie Naturală din Leiden, Olanda. Specia a fost dedicată lui Engelbert Kaempfer, medic german şi botanist, care în secolul al XVIII-lea, a fost autorul primei scrieri occidentale despre istoria Japoniei.
Denumirea de gen - Macrocheira înseamnă în limba greacă „braţ lung”. Japonezii îl numesc takāshigani (crabul cu picioare înalte), shiningani (crabul omului mort) sau simagani (crabul păianjen japonez).
Macrocheira kaempferi găzduieşte pe corpul său numeroase alte nevertebrate, a căror prezenta sugerează ideea unei adevărate "coroane", formată din specii de hidrozoare, crini de mare, ciripede, spongieri sau moluşte, care trăiesc în colonii luxuriante pe suprafaţa carapacei și pe abdomenul crabului.
Crabul uriaș are o dietă omnivoră, hrănindu-se cu plante, cu animale și uneori chiar si cu cadavre. Specia este pescuită intens, fiind foarte apreciată în bucătăria locală japoneză. Crabul poate fi preparat opărit sau crud și servit drept delicatesă în restaurantele nipone.
Exemplarul de crab uriaș din expoziția muzeului nostru, a fost achiziționat în 1896, de către Grigore Antipa de la distribuitorul german de istorie naturală, Wilhelm Schlüter, cu 90 de lei, o sumă importantă la vremea aceea.
Vă invităm cu mare drag la muzeu, să admirați exemplarul superb de crab uriaș și adresam mulțumiri colegei noastre, drd. Ana-Maria Petrescu, pentru informațiile puse cu amabilitate la dispoziție.


Sursa informaţiilor: https://www.facebook.com/muzeulantipa/photos/a.270774566284686.78857.265594613469348/1117419084953559/?type=3&theater

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu