LINK EXCHANGE

sâmbătă, 4 iulie 2015

EXPONATUL LUNII IULIE: PUNGUŢELE DE MIREASĂ DE LA DAIA ROMÂNĂ


Marți, 7 iulie 2015. Ora 11:00, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia vernisează Exponatul Lunii Iulie, eveniment în cadrul căruia vor fi expuse 6 punguțe de mireasă de la începutul sec. XX, din comuna Daia Română.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Direcția Județeană pentru Cultură Alba, Asociația prietenii Muzeului Unirii și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia

Procedeele tehnice şi uneltele folosite la tăbăcitul pieilor, utilizate de cojocarii din Sebeş, sunt deosebit de simple. Cu toate acestea calitatea pieilor prelucrate este superioară, deoarece pielea de miel sau de oaie este moale şi uniform albită.

Ornamentele sunt realizate prin tehnica broderiei cu arnici, mătase, lână, fir de lamé, sau cu aplicaţii de meşină (“pojiţă”). De cele mai multe ori însă pojiţa, în special cea verde era cumpărată de la şatră, sau adusă de negustorii din Lugoj.

Dispunerea motivelor ornamentale se făcea respectând simetria, de asemenea era cusut numele miresei şi anul confecţionării piesei. Din decor nu lipsesc bradul, florile şi rozeta.

Printre piesele confecţionate din piele special pentru costumul de mireasă, au fost punguţele de mireasă, realizate din piele de oaie “din cea mai subţire”.

Încă din prima zi după nuntă, nevestele tinere purtau punguţa de piele, primită în dar de la naşi. Mireasa punea în punguţă banii primiţi la cinste, iar după nuntă ţinea cheile gospodăriei.

Pungile cu bani se mai dădeau în dar chiuitoarelor (“huţulelor”) de la nuntă de către naşa mare.


Informaţii preluate de aici: https://muzeuluniriialba.wordpress.com/exponatul-lunii-iulie-pungutele-de-mireasa-de-la-daia-romana/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu