LINK EXCHANGE

vineri, 24 iulie 2015

CONFERINŢĂ DE PRESĂ - „NOI PIESE ADĂUGATE TEZAURULUI ISTORIC AL ROMÂNIEI”


O parte a unui tezaur, reprezentând obiecte de podoabă, din argint, de factură dacică, intrare recent în colecţia MNIR.

foto: Marius Amarie (MNIR)
Bucureşti, 24.07.2015 COMUNICAT DE PRESĂ

„NOI PIESE ADĂUGATE TEZAURULUI ISTORIC AL ROMÂNIEI” -
Recuperarea a 18 obiecte de podoabă dacice, din argint, cu valoare excepţională

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) a adăugat de curând în colecţia sa, o parte a unui tezaur, reprezentând obiecte de podoabă, din argint, de factură dacică.
Ministerul Culturii, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi Muzeul Naţional de Istorie a României au colaborat ca de fiecare dată, la recuperarea şi readucerea în ţară, a celor 18 obiecte de podoabă dacice din argint, recuperate recent de la o casă de licitații din München (Germania). Piesele, de o valoare excepţională, au fost readuse în România şi au intrat în colecţia muzeului, începând cu data de 21 iulie 2015.

Acestea vor fi prezentate în cadrul unei conferinţe de presă ce va avea loc marţi, 28 iulie a.c., începând cu ora 10.00, la sediul MNIR, Sala Lapidarium, Calea Victoriei nr.12, sector 3, Bucureşti, în prezenţa domnilor Ioan Vulpescu - Ministrul Culturii, Dimitrie Bogdan Licu - Prim-Adjunct al Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, comisar-șef Bogdan Carp – Inspectoratul General al Poliției Române şi dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu – Director general al Muzeului Naţional de Istorie a României.

Tezaurul conține următoarele tipuri de podoabe: fibule, coliere, inele, brățări plurispiralice, pandantive și falere. Cele 18 piese, de o valoare excepțională datorită rarității lor, precum și a stării foarte bune de conservare, se încadrează, din punct de vedere cronologic, în secolul I a.Chr., fiind realizate în ateliere din spaţiului locuit de către geto-daci, cu predilecţie Transilvania (spaţiul intracarpatic), Sălaj-Crişana (spaţiul de la vest de Carpaţii Apuseni), Banat, Oltenia şi Muntenia.

Mulţumirile noastre se îndreaptă către autorităţile germane şi române care au cooperat în vederea recuperării pieselor de patrimoniu. Mulţumim, de asemenea, domnului Anton Niculescu, Consul General al României la München, funcţionarilor din cadrul Ministerului Culturii şi experţilor muzeului.

Până în prezent s-au desfăşurat numeroase operaţiuni de recuperare şi repatriere a unor bunuri de patrimoniu prin aplicarea convenţiei UNIDROIT. Ca urmare a acestor acţiuni, Patrimoniul Cultural Naţional a fost reîntregit cu următoarele bunuri precum: brăţări dacice regale din aur, monede din aur şi argint de tip Koson, două umbo de scuturi de paradă regale dacice din fier, monede greceşti din aur de tip Lysimachos, unelte şi arme din fier.

Aceasta este cea de a patra operaţiune de readucere în ţară a unor piese aparţinând patrimoniului cultural al României, în cursul anului 2015, după recenta returnare a două loturi de stateri de aur de tip Koson, din Belgia și Polonia, și a două tabulae din bronz care conțin legile municipiului Troesmis (jud. Tulcea), emise în timpul împăratului Marcus Aurelius (161-180 p. Chr.).
 



FOTO: Marius Amarie (MNIR, 2015)


Sursa informaţiilor: https://www.facebook.com/events/442913619203083/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu