Până în februarie 2014, acest ansamblu cu o istorie extrem de importantă pentru Alba Iulia și pentru întreaga provincie nu a fost deloc cercetat sau vizitat întrucât s-a aflat vreme îndelungată (din sec. al XVIII-lea) în folosința armatelor (habsburgică, mai întâi, și română apoi). O serie de cercetări din perioada decembrie 2014-februarie 2015 au dat primele studii semnificative de arheologie, istorie și istoria artei, de parament, geotehnică și geofizică, de biologie, dar și constatări și propuneri legate de sănătatea construcției, de intervențiile urgente care se impun, de cercetarea și refuncționalizarea sa. Acest pachet a fost solicitat și finanțat de Primăria Mun. Alba Iulia în vederea întocmirii documentației necesare unui viitor proiect de conservare/restaurare și valorificare a monumentului.
Dată fiind importanța descoperirilor, cercetările ar trebui să continue, treptat, în ritmul firesc, pentru nu afectate de un proiect de restaurare viitor, cu termene extrem de strânse. În perioada rămasă din iunie și în luna iulie, echipa (a se vedea aici: http://diam.uab.ro/index.php?s=10&p=120) va încerca să cerceteze în continuare și să documenteze cu mijloace moderne ceea ce deja a fost descoperit până acum.
Pentru prima oară, joi, 18 iunie, de la 18.00, se va prezenta unui public mai larg palatul, însemnătatea lui pentru Alba Iulia și pentru Transilvania, dar și descoperirile din iarnă (picturi, tencuieli decorative, piese sculptate, părți de arhitectură considerate cu totul dispărute, toate de la roman la rococo).
Începem în amfiteatrul din universitate și continuăm cu un tur ghidat la palat.
Vă așteptăm cu drag!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu