LINK EXCHANGE

luni, 4 mai 2015

Noaptea muzeelor la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei



MNIT participă la protestul împotriva lipsei de soluţii faţă de retrocedarea clădirilor muzeelor din ţară, organizat de RNMR cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor, 16 mai 2015.
MNIT a ales să acopere monedele de tip „Koson”, care vor fi expuse în cadrul expoziţiei temporare SARMIZEGETUSA REGIA. Cromatică şi decor în antichitatea dacică.
Binecunoscutele monede de aur de tip „Koson”, după numele inscripționat pe una din fețe în limba greacă KOΣΩΝ, care sunt emise prima dată după jumătatea secolului I a. Chr. şi sunt practic o combinație de două tipuri monetare republicane romane.
Este de remarcat faptul că nici una din piesele de tip Koson nu prezintă urme de circulație, ele fiind descoperite doar în tezaure, asociate în unele cazuri cu celebrele brățări spiralice dacice. Aceste aspecte indică faptul că piesele de tip Koson nu au fost privite de daci ca bani în tranzacțiile cotidiene, ci erau o formă de tezaurizare. Muzeul nostru deţine 26 de piese din aur aparţinând acestui tip monetar.

Vezi toate obiectele/muzeele care participă la protestul:
http://www.noapteamuzeelor.ro/revoltacolectiilor/

Muzeul vă propune să vizitaţi doua expoziţii:

SARMIZEGETUSA REGIA. Cromatică şi decor în antichitatea dacică

În patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei se află cea mai însemnată şi numeroasă colecţie de artefacte descoperite în aria cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei. Expoziţia de faţă îşi propune să aducă în atenţia publicului larg şi a specialiştilor categorii diverse de piese, precum ceramica pictată, armături din fier, vase din bronz, podoabe din argint, elemente arhitectonice din piatră, vase din sticlă etc. Vizitatorul este invitat la o incursiune într-un lume de acum două mii de ani, cu preferinţele sale pentru anumite culori, imagini sau decoruri.

DE VITA CAESARUM – Mari împăraţi în arta medalistică a lui Christian Wermuth
Expoziţia propune prezentarea „seriei imperiale” a lui Wermuth (216 piese păstrate în colecţia muzeului clujean, dedicate împăraţilor romani, bizantini, carolingieni, romano-germanici şi habsburgici) într-un cadru care evidenţiază climatul cultural-politic al epocii baroce în Europa centrală.

Adresă: Str. C. Daicoviciu, nr. 2, Cluj-Napoca.
Program de vizitare: 19.00 – 24.00
Acces: gratuit 
Informaţii preluate de pe pagina oficială de Facebook a MNIT.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu