LINK EXCHANGE

marți, 13 ianuarie 2015

Meteoritul de la Mociu (judeţul Cluj), cel mai mare căzut pe teritoriul României


Bucata cea mai mare din meteorit cântărește 35,7 kilograme/ Foto: Septimiu Avram
Sursa foto:  http://transilvaniareporter.ro/esential/steaua-cazatoare-de-la-mociu-si-bolovanii-ceresti-din-cluj/

"Localitatea clujeană Mociu este locul în care a căzut cel mai mare meteorit descoperit în România, iar cea mai mare bucată rezultată după dezintegrarea sa este păstrată la Muzeul de mineralogie din Cluj-Napoca, alături de fragmente de meteoriți din întreaga lume.
Meteoritul de la Mociu, care este și cel mai cunoscut din România, a căzut în urmă cu peste 130 de ani, pe 3 februarie 1882, iar bucățile rezultate după intrarea sa în atmosfera terestră s-au împrăștiat pe o distanță de 15 kilometri. Cea mai mare bucată, care cântărește 35,7 kilograme, este păstrată în prezent la Muzeul de mineralogie din Cluj, în timp ce bucăți mai mici au ajuns în peste 100 de muzee din întreaga lume.
Se estimează că resturile meteoritului căzute la Mociu ar fi cântărit în total peste 300 de kilograme, din care mai multe bucăți, cu o greutate totală de circa 42 de kilograme, sunt la muzeul clujean.
Dar, potrivit specialiștilor, meteoritul de la Mociu ar fi avut cel puțin 30.000 de kilograme înainte de intrarea sa în atmosferă, însă, așa cum se întâmplă în aproape toate cazurile, prin frecarea cu aerul, meteoriții pierd cea mai mare parte a masei lor și pe pământ ajung cu numai circa 8-10% din greutatea lor inițială.
Răzvan Andrei, doctor în geologie și specialist în meteoriți, a declarat, pentru AGERPRES, că meteoritul de la Mociu ar fi explodat de două-trei ori după intrarea sa în atmosferă și că pe Pământ a ajuns numai o mică parte a acestuia.
"Când a intrat în atmosferă avea mult mai mult, pe puțin 30 de tone. El a pierdut 90-92% din masă", a precizat Răzvan Andrei.
El a adăugat că cel mai mare meteorit cunoscut este cel căzut la Hoba, în Namibia, care are circa 60 de tone, este metalic și a făcut un crater cu un diametru de 50 de metri și o adâncime de 10 metri.
Se spune că meteoritul de la Mociu a produs panică în rândul populației, dar că nu se știe să fi fost și victime.
Muzeograful Luminița Zaharia, de la Muzeul de mineralogie din Cluj-Napoca, a declarat, pentru AGERPRES, că există mărturii potrivit cărora zgomotul produs de meteoritul de la Mociu s-ar fi auzit chiar până la Budapesta.
"A fost ceva fantastic, am înțeles, mai ales că era undeva spre seară și lăsa dârele acelea cum ardea în atmosferă. Există mărturii, din câte am citit, că s-ar fi auzit de la Budapesta sau chiar că s-ar fi văzut de acolo. Bănuiesc că a fost ceva apocaliptic pentru persoanele respective", crede Luminița Zaharia. De asemenea, se spune că meteoritul de la Mociu strălucea foarte tare pe cerul nopții, că era ca un mare glob de foc, de culoare violetă, iar după cădere a lăsat în urmă o dâră alb-cenușie.
Se mai afirmă că boierii din zonă i-ar fi trimis pe țărani să caute bucăți de meteorit pe câmp, contra cost, și că cele mai mari dintre acestea au fost găsite, mai ales că era iarnă, iar urmele lăsate erau evidente în zăpadă.
Răzvan Andrei spune că meteoritul de la Mociu este o bucată "primitivă, provenită din nebuloasa protosolară", că a rămas relativ în aceeași formă de la nașterea sistemului solar și că poate fi cu până la cinci miliarde de ani mai bătrân ca Soarele.
El povestește și de piața meteoriților, pe care astfel de bucăți cerești pot fi mai scumpe decât orice metal prețios, chiar până la 5.000 de dolari gramul.
"E o piață foarte mare a meteoriților. Depinde de tip, dacă e analizat sau nu. Gramul poate ajunge până la câteva mii de dolari. Circa 5.000. Până prin anul 2000, să zicem, piața era destul de sus, erau niște prețuri foarte mari. Dar au început descoperirile din Sahara, de unde curg foarte mulți meteoriți și au mai scăzut prețurile. Ei au foarte mult fier și, dacă pică într-o climă ca a noastră, în câțiva ani se cam duc, dar Sahara este foarte uscată și îi păstrează foarte mult", explică Răzvan Andrei.
În România sunt înregistrați oficial până acum opt meteoriți, ultimul dintre ei fiind cel de la Pleșcoi, Buzău. Meteoritul are 6,9 kilograme și a căzut în curtea unui localnic.
Luminița Zaharia spune că și în cazul acestui meteorit mic, aflat acum la Muzeul de mineralogie din Cluj, zgomotul a fost foarte puternic.
"Meteoritul a căzut în curtea unui domn, există și martori. L-a găsit imediat. A auzit zgomotul, pentru că e foarte puternic. Avem poze cu craterul pe care meteoritul l-a făcut, cu meteoritul în craterul respectiv, că omul nu l-a mișcat", menționează Luminița Zaharia.
Dar meteoritul de la Pleșcoi n-a făcut decât un crater de câțiva centimetri, pentru că viteza meteoriților scade foarte mult după ce intră în atmosferă, împreună cu greutatea acestora.
"Un meteorit intră în atmosferă cu 25-50 km/s, dar frecarea cinetică e foarte mare și temperaturile ajung la câteva mii de grade, se evaporă. Viteza terminală e însă destul de mică. Ei se sting undeva la circa 30 de kilometri altitudine, de unde cad liber cu 200-300 km/oră", explică specialistul.
Răzvan Andrei a spus, pentru AGERPRES, că în România a fost descoperit un nou meteorit și că acesta este în curs de atestare științifică. Meteoritul respectiv a stat câțiva zeci de ani în curtea unui țăran din Teleorman, din localitatea Gresia.
"Gresia e ultimul meteorit găsit în România și are o poveste simpatică. La un moment dat un agricultor s-a dus să sape o groapă în pământ și a găsit un pietroi înăuntru. L-a luat acasă și l-a pus în spatele curții, unde a stat vreo 30 de ani. Când fiul întors de la muncă în străinătate s-a uitat la el s-a gândit că ar putea fi meteorit. A făcut diverse demersuri. A dus meteoritul în Belgia, apoi a ajuns la Viena la analize, am mers și eu să văd despre ce e vorba. Da, este un meteorit foarte interesant, e o condrită, nu mă hazardez să spun încă de care. Are aproape 27 kg, cu o destul de mare bucată lipsă. E și foarte alterat. Pietros", menționează Răzvan Andrei.
Alături de bucăți de meteoriți căzuți la Mociu și Pleșcoi, la Muzeul de mineralogie al Universității Babeș-Bolyai există alte peste 220 de eșantioane de meteoriți căzuți pe tot globul. De altfel, la muzeul clujean e singura colecție de meteoriți din România.
Pe lângă această colecție de meteoriți, muzeul deține și una dintre cele mai bogate și mai variate colecții de aur din România, la care se adaugă colecția de pietre prețioase și cea mai bogată colecție de pietre de podoabă fine românești. Printre altele, muzeul clujean deține și cel mai mare număr de specii de minerale din țară, inclusiv peste 200 de eșantioane de minerale radioactive.
Printre cele mai atractive colecții de la Muzeul de mineralogie din Cluj-Napoca este cea de geme. Colecția numără aproximativ 230 pietre prețioase și fine. Se poate admira o mare varietate de minerale naturale folosite la confecționarea podoabelor, alături de produse sintetice și substanțe organice (coral, perle). Dintre pietrele prețioase sunt prezente diamante, safire și rubine din India, Sri Lanka, SUA, smaralde din Brazilia. Pietrele fine sunt reprezentate în special de granați, turmalina, varietăți de cuarț (ametist, citrin, cristal de stâncă, agat etc), opal, turcoază etc. De asemenea, colecția de aur nativ cuprinde aproape 500 de eșantioane, fiind a doua ca mărime în țară, după cea a Muzeului Aurului din Brad."


Sursa informaţiei de mai sus: http://www.agerpres.ro/social/2014/08/29/destinatie-romania-povestea-meteoritului-de-la-mociu-cluj-cel-mai-mare-cazut-in-romania-12-14-47


Suprafața pe care au căzut bucăți din meteoritul de la Mociu
Sursa foto: http://transilvaniareporter.ro/esential/steaua-cazatoare-de-la-mociu-si-bolovanii-ceresti-din-cluj/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu