LINK EXCHANGE

vineri, 7 noiembrie 2014

Blajul de altădată



Blaj, Institutul Recunoștinței. Construit între anii 1924-1929, în ”Institutul Recunoştinţei” a funcţionat între 1929-1948 Liceul de fete ”Sfânta Ecaterina”, denumirea avându-şi originea în contribuţia financiara - în semn de recunoştinţa - a foştilor elevi ai Blajului, aceste fonduri adaugându-se contribuţiilor Bisericii Greco-Catolice, ale Vaticanului şi ale Statului. Dupa confiscarea imobilului de catre regimul instalat în 1948, aici au funcţionat succesiv "Liceul comercial de fete", Liceul teoretic "Iacob Mureşianu", Liceul pedagogic "Gh. Şincai". În prezent, ”Institutul Recunoştinţei" gazduieşte Colegiul Naţional "Inochentie Micu Clain".


Blaj - ”La pești”. Centrul oraşului, în urma cu câteva decenii.
Nu tu hotelul Târnavele, nu tu ”Aroma”, nu tu blocul turn, nu tu magazinul de copii... în schimb mai existau, în stânga, restaurantul Central şi Policlinica.
 

Blaj - Judecătoria de Ocol (astăzi corpul vechi al Spitalului Municipal).


Blaj, ”Goronul lui Iancu”


Blaj, 1899


 Blaj, 1902


Blaj, 1907. Strada Mare, apoi pe rând Tiopgrafiei, Regina Maria, Grivița Roșie, Astra. (Astăzi clădirea din stânga e farmacia Remedia, cea din dreapta magazinul lui Mirel).


 Blaj, 1908. Piaţa Inocenţiu Micu Klein, azi 1848
În dreapta Internatul Vancean şi parte din esplanada Catedralei, în stânga parte din actuala Primărie.
(foto Adler).


Blaj, 1909. Internatul şi şcoala de fete. Construit în anul 1884 de catre mitropolitul Ioan Vancea, imobilul a funcţionat iniţial ca internat pentru baieţi, fiind transformat în 1892 în şcoala de fete, odata cu construirea unui nou internat, mai încăpător, pentru baieţi (cunoscut pâna în '89 ca I.C. Frimu).
Devine ulterior Academie Teologică, pâna în 1948, când noile autorităţi o transformă în sanatoriu TBC. Dupa 1989 îşi recapată funcţiunea de Facultate de Teologie



 Blaj, 1922, Evocare pe Câmpul Libertăţii.


Blaj, 1944.


 Blaj, acum un secol. ”Grădina de petrecere din Véza”.


Blaj, anii '70, Sinagoga - în curs de demolare (pe locul a ceea ce este cunoscut acum drept Ghibolul Negru).


 Blaj, Catedrala greco-catolică Sfânta Treime, văzută dinspre Sud, în urmă cu un secol și astăzi. Construită în 1748, consacrată în 1765, modificată la 1837.
Iconostasul datează din 1765.



 Blaj, Catedrala. Undeva la început de secol XX.


 Blaj, Câmpia Libertății, 16 august 1911. Aeroplanul ”Vlaicu II” (construit chiar în 1911) aşezat la sol, în faţa celor 30.000 spectatori care au admirat demonstraţia aviatica a lui Aurel Vlaicu la semicentenarul ASTRA sărbatorit la Blaj. De la Blaj, Aurel Vlaicu şi-a continuat turneul de zbor cu Vlaicu II la Cernauţi, Aspern (Austria), Arad, Vârset, Lugoj, Haţeg, Orăştie, Alba Iulia, Sălişte, Dumbrăveni, Târgu-Mureş, Sibiu, Braşov, apoi în Bulgaria. În centrul imaginii - Petre Liciu şi George Ranetti, prieteni cu Aurel Vlaicu. La acest prim zbor în Ardeal cu un aparat cu motor, proiectat, construit şi pilotat de un român, erau de faţă, printre alţii: N. Iorga, I. G. Duca, George Coşbuc, Octavian Goga, St. O. Iosif, I. L. Caragiale.


 Blaj, cca 1910. Strada Lungă (azi Bd. Republicii).
(foto Adler).


Blaj, Crucea lui Bob Crucea lui Iancu de pe Dealul Viilor. Blaj, Crucea lui Bob / Crucea lui Iancu de pe Dealul Viilor. Ridicata în anii 1820-1822 în onoarea episcopului Ioan Bob de catre sătenii din jurul Blajului ca semn de recunoştinţă pentru ajutorul în grâne acordat în anii de foamete 1815-1818, fară a se mai pretinde restituirea lor (episcopul arzând listele datornicilor), a fost cunoscută drept ”Crucea lui Bob” pâna la Revoluţia de la 1848, când i s-a spus ”Crucea lui Iancu”, iar colinei pe care este amplasata, strajuind Blajul, ”Dealul Crucii”. Crucea a fost aruncata în aer de mâini criminale în noaptea de 28 noiembrie 1908. Sparta în trei, a fost refacuta în 1915 sub supravegherea profesorului şi canonicului academician Ion Micu Moldovan. Crucea lui Bob / Iancu a vegheat deasupra Blajului pâna dupa 1989, când, pentru a nu se degrada şi mai mult, a fost pusa în muzeul oraşului.

Pe locul ei a fost amplasat un alt monument, denumit la fel, Crucea lui Iancu, oarecum kitsch: o statuie a lui Avram Iancu amplasata pe un T, aparând în forma de cruce.


Blaj, Gara, 1926. Construita de "Socieatatea Cailor Ferate Ungare de Est", prin intermediul antreprizelor private ale fraţilor Waring şi Ekersley, gara Blaj a fost inaugurata la 6 Mai 1872, odata cu deschiderea liniei Teiuş - Mediaş.



Blaj, Gara. Inaugurata la 6 mai 1872, odata cu deschiderea liniei ferate Teiuş – Mediaş, gara Blaj a fost construita de "Societatea Căilor Ferate Ungare de Est", prin intermediul antreprizelor private ale fraţilor Waring şi Ekersley.



 Blaj, imagine antebelică. Vedere de undeva din Berc.


Blaj, Institutul Recunoștinței (cca 1930) Construit între anii 1924-1929, în ”Institutul Recunoştinţei” a funcţionat între 1929-1948 Liceul de fete ”Sfânta Ecaterina”, denumirea avându-şi originea în contribuţia financiara - în semn de recunoştinţa - a foştilor elevi ai Blajului, aceste fonduri adaugându-se contribuţiilor Bisericii Greco-Catolice, ale Vaticanului şi ale Statului. Dupa confiscarea imobilului de catre regimul instalat în 1948, aici au funcţionat succesiv "Liceul comercial de fete", Liceul teoretic "Iacob Mureşianu", Liceul pedagogic "Gh. Şincai".
În prezent, ”Institutul Recunoştinţei" gazduieşte Colegiul Naţional "Inochentie Micu Clain".


Blaj, Institutul Recunoștinței, întemeiat de Mitropolitul Vasile Suciu în anul 1924. În prima imagine, datata 1928, se poate vedea intrarea principala, unde, sub emblema pontificala, se poate citi: ”MUNIFICENTIA PII PP. XI”, adică ”generozitatea Papei Pius al XI-lea”, cu sprijinul material al căruia s-a realizat această prestigioasă instituţie şcolară.


Blaj, Institutul Recunoștinței, întemeiat de Mitropolitul Vasile Suciu în anul 1924. În prima imagine, datata 1928, se poate vedea intrarea principala, unde, sub emblema pontificala, se poate citi: ”MUNIFICENTIA PII PP. XI”, adică ”generozitatea Papei Pius al XI-lea”, cu sprijinul material al caruiă s-a realizat aceasta prestigioasă instituţie şcolara. Din păcate, după confiscarea şcolilor confesionale din 1948, uzurpatorii au găsit de bine să şteargă însemnele care aminteau de cei ce au ostenit la edificarea lor.

  
Blaj, Institutul Teologic Greco-Catolic și Catedrala Sfânta Treime. Corpul de clădire din stânga imaginii, construit în anul 1884 de către mitropolitul Ioan Vancea din bani proprii, ca internat pentru baieţi, este transformat de ierarh în 1892 în Şcoala de fete (nivel de liceu) odata cu construirea unui internat mai încăpător pentru baieţi. Ulterior este transformat în Academie Teologică, pâna în anul 1948, când noua ”orânduire” o desfiinţează şi metamorfozează clădirea în... Sanatoriu TBC. Dupa 1989 îşi recapata funcţiunea de Facultate de Teologie.

  
Blaj, Institutul Teologic Greco-Catolic. Construit în anul 1884 de către mitropolitul Ioan Vancea din bani proprii, ca internat pentru baieţi, îl transformă în 1892 în Şcoala de fete (nivel de liceu) odata cu construirea unui internat mai încăpator pentru baieţi. Ulterior este transformat în Academie Teologica, pâna în anul 1948, când noua ”orânduire” o desfiinţează şi metamorfozează clădirea în... Sanatoriu TBC. Dupa 1989 îşi recapată funcţiunea de Facultate de Teologie.


 Blaj, Liceul Greco-Catolic Sfântul Vasile cel Mare, 1902.


Blaj, Obeliscul de pe Câmpia Libertății. Ridicat în anii puterii populare în amintirea marii adunări din 3/15 mai 1848, Obeliscul a fost înlocuit în anul 1977 cu Monumentul Gloria.
Monumentului iniţial i-a fost adăugat, în anul 1973, un ansamblu de 24 de busturi de bronz, dispuse în semicerc, de-a stânga şi de-a dreapta obeliscului, reprezentându-i pe cei mai de seama cărturari şi revoluţionari din Ţările Româneşti.


 Blaj, pe vremea când pe locul stadionului era parcul Mitropoliei. Vedere din zona Lidl de astăzi (imaginea este luata probabil din turla bisericii reformate).


Blaj, Piața Inocențiu Micu (actualmente 1848; apropo, n-ar fi rău să se revină la vechiul nume!) și Catedrala, pe vremea când era într-adevăr piață urbană, de burg transilvan.


Blaj, Piața Inocențiu Micu Klein (actuală 1848, viitoare - sperăm Inocențiu Micu Klein) la început de secol trecut.


 Blaj, Piața Inocențiu Micu Klein, 1940.


Blaj, Piața Inocențiu Micu Klein, anii '40.

 

Blaj, str. Bisericii (azi Mitropolit Vancea), cu gimnaziul greco-catolic (Liceul Sf. Vasile) iar pe dreapta, Banca Albina (azi Administrația Finanțelor Publice).


 Blaj, str. Regina Maria.


 Blaj, strada Regina Maria (Astra de azi). Se observă prăvăliile lui Nyerges & Moldovan şi V. Naftali.


 Blaj, vedere de epocă - ilustrație din lucrarea lui Diaconovich, Dr.C. – Enciclopedia Română, tomul 1, 1898. (sursa: theeuropeanlibrary.org).


 Blaj, Zi de târg, 1912.


 Blajul de odinioară.

  
Blajul începutului de secol trecut. Strada Regina Maria (devenita apoi Griviţa Roşie, astăzi Astra).



 Blajul începutului de secol XX.


Blajul la cumpăna dintre secole. Vedere de pe Hula.



Primele blocuri din Blaj. În faţă, strada Popa Şapca.



 Salutare din Blaș!


Revin cu o imagine a Crucii lui Bob Iancu din Blaj, în care se observă detaliile. Fotografia este din anii '70; regret ”măcelărirea” chipurilor, dar nu am acordul persoanelor. Reiau şi prezentarea:

Blaj, Crucea lui Bob / Crucea lui Iancu de pe Dealul Viilor. Ridicata în anii 1820-1822 în onoarea episcopului Ioan Bob de catre sătenii din jurul Blajului ca semn de recunoştinţă pentru ajutorul în grâne acordat în anii de foamete 1815-1818, fară a se mai pretinde restituirea lor (episcopul arzând listele datornicilor), a fost cunoscută drept ”Crucea lui Bob” pâna la Revoluţia de la 1848, când i s-a spus ”Crucea lui Iancu”, iar colinei pe care este amplasata, strajuind Blajul, ”Dealul Crucii”.
Crucea a fost aruncata în aer de mâini criminale în noaptea de 28 noiembrie 1908. Sparta în trei, a fost refacuta în 1915 sub supravegherea profesorului şi canonicului academician Ion Micu Moldovan.
Crucea lui Bob / Iancu a vegheat deasupra Blajului pâna dupa 1989, când, pentru a nu se degrada şi mai mult, a fost pusa în muzeul oraşului. Pe locul ei a fost amplasat un alt monument, denumit la fel, Crucea lui Iancu, oarecum kitsch: o statuie a lui Avram Iancu amplasata pe un T, aparând în forma de cruce.


Sursa informaţii şi foto: Website - Facebook.ro, Utilizator - Alexandru Petarlecean.

Va urma...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu