LINK EXCHANGE

duminică, 31 iulie 2022

Diploma militară romană descoperită la Porolissum (com. Moigrad, jud. Sălaj)

 


Diploma militară romană descoperită la Porolissum (com. Moigrad, jud. Sălaj), aflată în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României.
Datare: Epocă romană, perioada Principatului, 11 august 106 d. Hr.
Material: Bronz
Dimensiuni: G:143 g; L: 16,50; l: 12,90 cm; Dorificii: 0,45 cm; Hlitere: 0,50 cm
Prin constituţie imperială, emisă în 11 august 106 de către împăratul Traian, pe când se afla în Dacia, la Darnithithi (denumirea redată în forma de locativ), s-a acordat cetățenia romană soldaților din cohorta auxiliară I Brittonum milliaria Ulpia torquata p.f. c.R, pentru meritele deosebite pe care aceștia le-au avut în timpul campaniilor dacice, înainte de finalizarea stagiului obligatoriu (ante emerita stipendia). Constituția a fost publicată oficial în anul 110, în timp ce guvernator al Daciei era Decimus Terentius Scaurianus.
Descoperită întâmplător în anul 1939, în zona centrală a castrului roman de pe Dealul Pomet (Porolissum), diploma îi acordă cetățenie pedestrașului Marcus Ulpius Novantico, fiul lui Adcobrovatus, din Ratae (Leicester de astăzi, Marea Britanie), care cel mai probabil s-a stabilit, odată încheiat serviciul militar, în Dacia la Porolissum, după cum stă mărturie tocmai găsirea diplomei sale aici.
Datorită caracterului excepţional al acestei constituţii imperiale, cetăţenia este acordată doar soldaţilor acestei trupe. O altă prevedere excepţională este faptul că cetățenia nu a fost acordată şi familiei soldaţilor, nefiindu-le acordată nici recunoaşterea unei căsătorii legale (conubium).
Împreună cu alte nouă piese deosebite de patrimoniu privitoare la războaiele daco-romane, diploma poate fi admirată în cadrul micro-expoziției deschisă astăzi, 30 iulie, în Sala Lapidarium, fiind dedicată evenimentului "Lecția de Istorie Vie", realizat de către prietenii și partenerii noștri de la asociația Terra Dacica Aeterna - Filiala București.
Bilete online: https://mnir.booktes.com/#2020-12-07
#MNIR

 

Sursa informațiilor Muzeul Național de Istorie a României.

Istorie din Alba Iulia dispare, încet, dar sigur, din cauza nepăsării!

 



Istorie din Alba Iulia dispare, încet, dar sigur, din cauza nepăsării!! ,, Plătim bani ca să vedem asta!! ''
Bucăți mari de lângă celula lui Horea de la poarta a III-a a Cetății Alba Carolina se desprind!!!
Tot ,, Traseul celor 3 fortificații" este într-o stare avansata de degradare!!
Firma ce are în grija traseul nu a băgat nici un ban în renovare ori întreținerea lui!

 

Sursa informațiilor Cosmin Szekely.

Festivalul Dacic „Piroboridava”

 

Festivalul Dacic „Piroboridava” - august
Muzeul de Istorie "Teodor Cincu" Tecuci, în parteneriat cu Asociația „G.A.L Tecuci”, Primăria Municipiului Tecuci, Primăria Comunei Poiana, Complexul Muzeal Banu Nicorești, Asociația Culturală Enciclopedia Dacica, Asociația Culturală Tomis, organizează în perioada 19-21 august 2022 Festivalul Dacic "Piroboridava", la sediul muzeului tecucean și în situl arheologic de la Poiana.
Așezarea geto-dacică Piroboridava (Poiana) a fost una dintre cele mai importante așezări dacice din afara spațiului ocupat de romani. Poziția sa strategică, dar și priceperea locuitorilor au făcut din acest loc un adevărat centru de comerț. Schimburile comerciale intense dintre barbari și lumea greco-romană sunt astăzi documentate prin descoperirile arheologice prezente în muzeul tecucean, unde pot fi găsite monede, podoabe, ceramică, arme și alte artefacte care demonstrează efervescența economică a așezării și a regiunii pe care o domina. Situl arheologic a fost cercetat din perioada interbelică de către Vasile Pârvan și continuând cu Alexandru Vulpe, Silvia Teodor sau Nicu Mircea. Cercetările au dovedit existența unei comunității antice importante și a unui sistem social complex.
Scopul reconstituirilor istorice care prezintă personaje din lumea dacică și romană, atelierelor tematice, precum și lecții de istorie vie, este acela de a valorifica istoria locală și a atrage atenția asupra acestui sit arheologic, marginalizat și aproape uitat de prea mult timp.
Vă invităm să luați contact cu personaje, arme, ierarhii sociale, echipamente, unelte, tehnologii și meșteșuguri antice aduse la viață de către pasionații de istorie ai asociațiilor de reconstituire prezente la acest festival, cu stilul lor de viață, cu societatea antică și să parcurgeți o adevărată călătorie în timp.
Accesul este gratuit. Proiectul este finanțat de Asociația G.A.L. Tecuci și susținut de Primăria Comunei Poiana, Primăria Municipiului Tecuci, Muzeul de Istorie "Teodor Cincu" și Complexul Muzeal Banu - Nicorești.
Evenimentul se va desfășura după următorul program:
VINERI 19 august 2022 (Muzeu Tecuci)
16:00 - Deschidere
17:30 - Lupte daci și romani
18:00 - Prezentare echipamente, interacțiune cu publicul
20:00 - Paradă cu torțe
21:30 - Proiecție film
SÂMBĂTĂ 20 august 2022 (Poiana)
14:00 - Deschidere
15:00 - Prezentare echipamente, interacțiune cu publicul, ateliere tematice
18:00 - Lupte daci și romani
20:00 - Foc de tabără
20:30 - Momente muzicale
21:30 - Proiecție film
DUMINICĂ 21 august 2022 (Poiana)
11:00 - Deschidere
13:00 - Lupte daci și romani
13:30 - Ateliere tematice
16:00 - Momente muzicale
19:00 - Foc de tabără
21:00 - Proiecție film

 

Sursa informațiilor Festivalul Dacic Piroboridava.

Ladă pictată

 

Detaliu de ladă pictată, secolul al XVIII-lea, localitatea Criț, județul Brașov Colecția Muzeului de Etnografie Brașov


 Ladă pictată, secolul al XVIII-lea, localitatea Criț, județul Brașov Colecția Muzeului de Etnografie Brașov

 

Pictarea mobilierului de interior a fost un fenomen artistic de mare amploare care a cuprins întreg continentul european încă din perioada Renașterii. În spațiul transilvănean una dintre cele mai răspândite piese de mobilier pictat este lada. Vă așteptăm la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului unde este expusă o ladă de zestre creată de meșterii-artiști sași, tâmplari și pictori, în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. A fost confecționată din scânduri de brad, îmbinate în coadă de rândunică, având în interior o casetă mică, cu capac, destinată păstrării zestrei de nuntă, actelor sau obiectelor de valoare. Fațada principală prezintă un decor abundent, floral și cu reprezentări peisagistice, în care apar drept modele două biserici încadrate în casete cu influențe orientale. Elementele de feronerie, au fost realizate cu măiestrie de către un meșter fierar anonim.


#ladăpictată #Renașterea #bresle #meșteribrașoveni #MuzeulCivilizațieiUrbaneaBrașovului #Transilvania #haișitulamuzeu


Sursa informațiilor Muzeul de Etnografie Brașov.

Noi bancnote de pe mapamond CCVII - 31.07.2022

 I. 500 taka Bangladesh



Sursa: https://banknotenews.com/?p=37196

II. 1.000 lire Sudan



Sursa: https://banknotenews.com/?p=37205

III. 20 peso Mexic



Sursa: https://banknotenews.com/?p=37210

IV. 20.000 forinți Ungaria



Sursa: https://banknotenews.com/?p=37222

V. 500 dinar Algeria



Sursa: https://banknotenews.com/?p=37218

VI. 1 leone Sierra Leone



Sursa: https://banknotenews.com/?p=37228

VII. 5 leone Sierra Leone



Sursa: https://banknotenews.com/?p=37234

VIII. 10 leone Sierra Leone



Sursa: https://banknotenews.com/?p=37238

IX. 20 leone Sierra Leone



Sursa: https://banknotenews.com/?p=37242

joi, 28 iulie 2022

Noi monede comemorative din Spania - 28.07.2022

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

Predictably, during the month of October, the Royal Spanish Mint plans to issue a new series of coins under the name of "Animals in Danger of Extinction".

The collection is made up of 16 color coins, minted in cupro-nickel, with a face value of 1.5 euros. It is dedicated to the animals included as Critically Endangered (CR) on the Red List of Threatened Species of the International Union for Conservation of Nature (IUCN) and will be presented together with an album that includes a brochure (in Spanish and English) with information about each animal.

Coins that make up the series
 

 






On the obverse of each of the coins, in a central circular area, an image of the animal is reproduced in color. At the top, in a descending circular direction and in capital letters, the legend corresponding to the animal. On the outside of the coin, a series of floral motifs and animal tracks and, in the lower part, in a circular direction and in capital letters, appears the legend SPAIN and the year of minting 2022.

Reverse common to the entire series
 

On the reverse (common to all the pieces), inside a central circle, in its upper part, the legend ANIMALS IN DANGER OF EXTINCTION appears in a circular direction and in capital letters; below, the value of the coin 1.5 EURO, on two lines and in capital letters; and, further down, the Mint mark. Outside the central circle, an allegory with floral motifs and animal tracks is reproduced. Surrounds all the reasons and legends, a gráfila of pine nuts.

Characteristics of the coins

Facial: 1.5 euros Composition: Cupronickel Weight: 15 g Diameter: 33 mm Maximum issue volume: 5,000 of each Price: €16.94 VAT included
 
 
Sursa informațiilor aici.

Colecția numismatică a lui Ignatius de Batthyán (1741-1798)

 



 

Tot din colecția inițială a Episcopului, astăzi vă prezentăm colecția de monede. Acoperind perioada greacă elenistică, romană republicană, imperială, evul mediu timpuriu, apoi perioada modernă, și zone exotice, precum orientul mijlociu, colecția numismatică a Bibliotecii este extrem de valoroasă, cu peste 2000 de exemplare. În secolul XVIII, colecțiile de monede erau considerate obligatorii printre biblioteci, căci monedele erau considerate documente scrise. Iluminismul este perioada în care numismatica își consolidează fundamentele științifice. Părinții fondatori ai numismaticii greco-romane, de pildă, sunt toți contemporani cu Ignatius de Batthyán (1741-1798), dintre ei, Domenico Sestini (1750–1832) și Joseph Hilarius Eckhel (1737–1798). Ca reper, colecția numismatică, spre exemplu, din British Museum a luat naștere tot în secolul al XVIII-lea.

 

Sursa informațiilor Biblioteca Batthyaneum.