LINK EXCHANGE

marți, 5 aprilie 2022

BAROASE DACICE

 





BAROASE DACICE
În zona Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa Regia a fost descoperită o cantitate impresionantă de unelte din fier, ceea ce oferă date importante despre meșteșugul făurăriei în antichitatea dacică.
Baroasele erau utilizate în prima parte a forjării, tehnică prin care au fost confecționate toate piesele din fier. Acțiunea lor constă în lovituri puternice, repetate, pentru transformarea lupelor – materia primă a atelierelor de făurărie - în lingouri, astfel obținându-se obiectele în formă brută. De aceea, diferitele tipuri de baroase și ciocane prezintă urme de folosire intensă.
Odată intrate în laboratorul de restaurare, obiectele, ce prezentau pe toată suprafața lor depuneri minerale și vegetale, au fost supuse unui flux tehnologic de restaurare ce constă în etape succesive de curățire mecanică pentru îndepărtarea crustelor de depuneri, degresare, tratament în vederea stabilizării produșilor de coroziune, precum și o conservare finală.
Simona Preda, restaurator
Secția Restaurare, Investigații, Conservare
Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva vă invită să vizionați obiectele restaurate, propuse astăzi, virtual, pe pagina de Facebook a muzeului: https://www.facebook.com/MCDRDeva/ și pe site-ul instituției: www.mcdr.ro.

 

Sursa informațiilor Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu