marți, 3 septembrie 2019

EXPONATUL LUNII SEPTEMBRIE: FEDELEȘUL






EXPONATUL LUNII SEPTEMBRIE
FEDELEȘUL

Septembrie, ca lună a toamnei, este evocată de o serie de nume populare precum răpciune, vinicer sau vinițel, vinimeriu, atribuindu-i lui septembrie calitatea de lună „ a vinului„ .
Cu atât mai mult cu cât, pe data de 14 septembrie, o veche sărbătoare care marca începutul culesului strugurilor era „Cârstovul viilor„.
În această zi, în zonele în care viticultura a fost practicată ca ocupație de bază, dar și în alte zone unde se cultiva vița de vie, culesul strugurilor începea cu oficierea unei slujbe creștine de sfințire a viței de vie și a rodului pentru ca și în anul viitor gospodarii să se bucure de o recoltă bună.
Aceștia culegeau cu vrednicie roada îmbelșugată, dădeau slavă celui “Atotmilostiv și bun,, dar nu uitau niciodată ca strugurii ultimului butuc de viță de vie să-i lase ca și ofrandă pentru păsările cerului.
Culesul viei era un prilej de comuniune între oameni și de bucurie. Era muncă și sărbătoare totodată.
Se pregăteau bucate alese, se coceau plăcinte bune, se bea must și din vinul cel nou, se cânta muzică și se încingeau jocurile în podgorii. Și tot pentru acest moment al anului, dogarii, cu efort și cu migală, trudeau ca din trunchiuri de stejar, salcâm sau de castan să alcătuiască acele vase mult folositoare la prepararea și depozitarea vinului .

Un astfel de fedeleș, folosit în gospodărie pentru uz casnic, deține Muzeul Dunării de Jos, în colecția de etnografie.
Piesa inregistrată cu numărul de inventar 55065, este o donație din partea doamnei Doina Bobârcea, din
localitatea Nicolae Bălcescu.
Butoiașul are o formă ovoidală, doagele din lemn de stejar, sunt prinse intre ele cu patru cercuri metalice
încheiate cu nituri, iar pe partea centrală și la un capat sunt prevăzute două orificii pentru canea.
Impresionează ca bijuterie artistică atât prin dimensiunile lui modeste ( 19cm/16cm), cât și prin faptul că pe unul din capace, meșterul a realizat o dantelărie în lemn și monograma cu inițialele „D„ si „G„ .



Sursa informațiilor Muzeul Dunării de Jos Călărași.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu