sâmbătă, 1 iunie 2019

Ie teleormăneană - Exponatul Lunii iunie - Muzeul Judeţean Teleorman








Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Teleorman, vă invită luni, 3 iunie a.c., ora 11.00, la deschiderea Exponatului Lunii iunie.
Pentru perioada 1 – 30 iunie 2019, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator un obiect ce face parte din patrimoniul etnografic al instituției noastre, colecţia textile. Este vorba de o „Ie teleormăneană” ce datează din perioada 1900-1925, provenind din comuna Răzmirești a județului Teleorman. Ia a aparținut unei anume Albu Ilinca.
Această piesă este o cămașă de sărbătoare, care păstrează în croi și în compoziția decorului elemente de veche tradiție: croiul este de tip carpatic, cămașa fiind încreţită în jurul gâtului pe un șnur iar decorul este constituit din altiță și râuri. Materialul din care este confecționată ia este pânza de casă lucrată în gospodărie la războiul de țesut.
Decorul este realizat prin broderie cu mătase, punctul de broderie folosit fiind cel „peste fire” iar decorul este subliniat de prezența paietelor argintii. Ornamentarea cămăşilor în general și a iilor în special este creaţia populară în care cusătura a atins o excepţională frumuseţe şi perfecţiune tehnică. Aceste ornamente au rolul unor accente puse în locurile cele mai potrivite pentru a scoate în relief tocmai liniile principale ale costumului tradițional. Astfel compoziţia decorului constă din motive geometrice, geometrismul fiind o caracteristică a artei decorative româneşti. Motivul decorativ folosit la decorarea acestei ii este rombul, considerat în arta populară românească ca fiind simbolul soarelui. Din punct de vedere al dispunerii motivelor decorative în ansamblul ornamental, piesa expusă se încadrează în tipul cămășii cu altiță. Broderiile mânecii, de la care derivă și numele cămășii, sunt dispuse în trei registre distincte: altița așezată orizontal pe umăr, realizată dintr-un registru compact de romburi brodate cu mătase albă și romburi realizate din paiete argintii, urmată de un registru orizontal realizat din broderie în șabac, subliniată de asemenea cu paiete argintii, registru numit încreț. De sub încreț pornesc mai multe șiruri de broderie dispuse vertical, numite râuri, realizate din același motiv al rombului, precum și râuri cu broderie în șabac, în alternanță. Mâneca se termină cu un registru îngust de broderie cu același motiv al rombului și paiete iar la margine sunt realizate cu iglița, bagadele. Pieptul și spatele au decorul realizat din aceleași râuri de pe mânecă în alternanță cu broderia în șabac. Cromatica este albă, ceea ce ne duce cu gândul că aceasta ar putea fi o ie de nuntă. În același timp această ie este reprezentativă pentru portul tradițional teleormănean.



Sursa informațiilor Muzeul Judeţean Teleorman.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu