marți, 4 iunie 2019

Călărași: Exponatul lunii – TOPOR DIN BRONZ – la Muzeul Dunării de Jos







Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, expune în perioada 1 – 30 iunie 2019, în cadrul proiectului ”Exponatul lunii” –

TOPOR DIN BRONZ

Descoperit în mod întâmplător în anul 1989, în apropierea bisericii din satul Coslogeni (după aşezarea eponimă de la Grădiştea Coslogeni), comuna Dichiseni, toporul de bronz cu nr. de inventar 25188 face parte din colecţia de piese aparţinând epocii bronzului a Muzeului Dunării de Jos Călăraşi.

Piesa prezentată a fost confecţionată dintr-un bronz sărac în staniu sau arseniu, roşcat în zgârietură, prin turnare într-un tipar bivalv, fiind bine finisată, cu tăiş ascuţit, şlefuită cu grijă şi acoperită uniform cu o patină nobilă de culoare verde închis.

Dimensiunile acestuia sunt: L= 14 cm, lăţime tăiş = 5,6 cm, lăţime muchie = 2,5 cm, diametru orificiu pentru coadă = 3 cm, greutate = 727 g.

Toporul are gaura de înmănuşare cilindrică, gura semilunară, este în stare de conservare foarte bună şi se încadrează cronologic în epoca bronzului, sec. XVIII a. Ch.

În revista Memoria Antiquitatis XX, C. Schuster şi M. Munteanu descriau acest topor ca fiind de tip Pătulele cu analogii atât în România cât şi în Bulgaria.

Cum în punctul amintit au fost găsite piese aparţinând epocii bronzului mijlociu, dar de provenienţă nord-pontică, putem aprecia că toporul în discuţie aparţine fondului autohton, suprapus de intruziunile nord-pontice.

Folosit în majoritatea cazurilor în luptă sau ca unealtă, nu trebuie exclus faptul că toporul putea fi utilizat ca simbol social al puterii sau ca obiect cu caracter ritual.

Piesa va fi expusă pe tot parcursul lunii la Secția Arheologie a muzeului.

Responsabil Relații publice,

Muzeograf Andreea PARNIC



Sursa informațiilor Evenimente Muzeale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu