marți, 28 mai 2019

Lansare de carte: Patrimoniul preindustrial și industrial în România Vol. VII, Volker Wollmann






Ajuns la cel de-al VII-lea volum, o adevărată enciclopedie a tehnicilor și evoluției industriilor de pe teritoriul țării, „Patrimoniul preindustrial și industrial în România” realizat de către Volker Wollmann, abordează diversele sectoare ale istoriei tehnicii de la industria extractivă și a prelucrării metalelor la industriile: chimică, alimentară, extractivă și producția de energie electrică. La acestea se adaugă patrimoniul industrial și preindustrial în sectorul materialelor de construcții, sticlei, textilelor pielăriei și industriei alimentare. În cadrul celor șase volume anterioare, Volker Wollmann valorifică documente importante referitoare la: transportul urban în comun, iluminatul public, cântare publice, poduri rutiere, construcții utilitare precum băile comunale, instalațiile și atelajele folosite de pompieri, fântânile și ceasurile publice, orologiile și cadranele solare, observatoarele astronomice.
În cel de al VII-lea volum autorul tratează exhaustiv patrimoniul legat de industria cinematografică și a sălilor de cinema, a palatelor de poștă și de telefoane din România. Dincolo de repertorierea și descrierea obiectivelor inventariate și ilustrate exemplar, Wollmann insistă, ca de fiecare dată, asupra realizărilor tehnice deosebite și a necesității prezervării și valorificării creativității și inteligenței tehnice românești.
După cum subliniază academicianul Dorel Banabic, președintele Secției de Științe Tehnice a Academiei Române „Printr-un efort deosebit, atât intelectual cât și fizic și financiar, depus pentru recuperarea acestui tezaur, dr. Wollmann a adus un extraordinar serviciu României, realizând de unul singur, printr-o muncă de o viață, ceea ce nu au realizat instituții întregi”.
Vă invităm alături de noi, miercuri, 29 mai 2019, de la ora 13.00 la lansarea celui de al VII-lea volum al lucrării ”Patrimoniul preindustrial și industrial în România”. Evenimetul se va desfășura la Casa Argintarului din strada Dornei, nr. 5, Bistrița.
Vă așteptăm cu drag!
Manager,
Alexandru Gavrilaș


Sursa informațiilor Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu